Kommuner skal have styr på aktivering

Også de allersvageste skal ud på arbejdsmarkedet, og det kan godt lade sig gøre ifølge en ny analyse. Kommuner skal tvinges til at bruge aktivering mere, mener Hjort.

Beskæftigelsesministeren Claus Hjort Frederiksens slagord hedder nu ikke øjensynligt længere "flere i arbejde" men "alle i arbejde". (Harry Nielsen)Beskæftigelsesministeren Claus Hjort Frederiksens slagord hedder nu ikke øjensynligt længere "flere i arbejde" men "alle i arbejde". (Harry Nielsen)

I de første to år af sin tid som beskæftigelsesminister var slagordet "flere i arbejde".

Det forandrer Claus Hjort Frederiksen øjensynligt nu til "alle i arbejde".

Det skyldes en ny rapport, som ministeren sammen med Kommunernes Landsforening (KL) offentliggør i dag fredag kl. 12.

Analysen viser ifølge beskæftigelsesministeriet at de ledige, som man hidtil har anslået til at sidde permanent fast på kontanthjælp eller anden forsørgelse, alligevel godt kan komme i arbejde.

157.000 mennesker befinder sig direkte på kanten af arbejdsmarkedet og har modtaget offentlig forsørgelse i mindst 80 procent af tiden i de seneste tre år, viser rapporten.

De svageste af den gruppe omfatter 34.000 mennesker, som har fået kontanthjælp næsen uafbrudt i fire år. Men selv i denne gruppe er der bevægelse, konkluderer rapporten. Således får 10 procent eller 3.500 af de allersvageste hvert år arbejde eller kommer tættere på arbejdsmarkedet.

Stor kommunal forskel

Men der er stor forskel på kommunernes indsats overfor de svagest, konkluderer rapporten. Nogle har få personer på kanten af arbejdsmarkedet. Andre har mange.

En af årsagerne til forskellen er forskellig aktiveringspolitik. Mens nogle kommuner kun aktiverer en ud af hver ti langvarig kontanthjælpsmodtager aktiverer andre 7 ud af ti.

Det betyder, at ud af de 34.000 kontanthjælpsmodtagere der har været ledige længst, har halvdelen slet ikke fået tilbud om aktivering. Det skyldes blandt andet, at kommunerne ikke er tvunget til at aktivere ledige over 30 år, som har andre problemer end ledighed. Den regel er beskæftigelsesministeren parat til at ændre ifølge sid.dks oplysninger. Der ud over vil Claus Hjort Frederiksen i højere grad gøre det synligt, hvilke kommuner, der gør en indsats for at få langtidsledige i gang.

I Jyllandsposten afviser medlem af KL's social- og arbejdsmarkedsudvalg, borgmester Palle Hansborg-Sørensen (S), at kommunerne aktiverer for lidt.

- Der er altså en gruppe, som har mange andre problemer end bare ledighed. For nogen er alkoholafvænning betydelig mere relevant end aktivering, og så er arbejdsmarkedet heller ikke med os for tiden, siger Palle Hansborg-Sørensen.

1,3 millioner berørt af ledighed hvert år

Men netop den tankegang afviser beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen forud for præsentationen af rapporten.

- Løsningen på de menneskers problemer skal være en løsning af flere problemer samtidig, hvor arbejde indgår. Det, at vi først behandler, så den pågældende er parat til arbejdsmarkedet, tror jeg ikke er en rigtig teori. Vi skal sætte ind flere steder samtidig, siger han til P1 Morgen.

1.3 millioner danskere er hvert år berørt af ledighed i kortere eller længere tid.