Løkke: Ja til kommunale jobfabrikker
Kommuner må gerne lave fabrikker med aktiverede i job. Men det er ulovligt med ansatte på fuld løn, oplyser indenrigsministeren. Grotesk, mener Enhedslisten, der beder Hjort redegøre for regeringens holdning til løntrykkeri.
Aktiverede må gerne ansættes i kommuner på kommunalt ejede aktiveringsfabrikker til at lave sko, pakke fuglefrø eller samle Bodumkander for bistandshjælpen, fastslår indenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (V).
Aktiverede må gerne ansættes i kommuner på kommunalt ejede aktiveringsfabrikker til at lave sko, pakke fuglefrø eller samle Bodumkander for bistandshjælpen.
Men det er ikke lovligt for en kommune at ansætte almindelige lønmodtagere til opgaverne og give dem fuld løn for arbejdet.
Det fremgår af et svar til Enhedslisten fra indenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (V).
- Kommunal produktion er lovligt, hvis det er underbetalte kontanthjælpsmodtagere, der står for den. Men ulovligt, hvis det er ordinært ansatte til overenskomstmæssig løn. Det er fuldstændigt grotesk, siger Enhedslistens arbejdsmarkedsordfører ordfører Line Barfod.
Hun kalder den kommunale aktivering i aktiveringsfabrikker rendyrket løntrykkeri og beder nu beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) redegøre for regeringens holdning til den form for trafik i Folketingets spørgetid på onsdag.
Umulig betingelse
Eneste betingelse for, at en kommune kan gå i gang med at starte produktion med aktiverede som billig arbejdskraft er, at produkterne skal sælges på markedsvilkår og at konkurrenceforvridning ikke må finde sted.
- Vi må have sat en stopper for de kommunale aktiveringsfabrikker. Der er jo utallige eksempler på, at private firmaer får udført arbejde på aktiveringsfabrikkerne. Tænk bare på Bodums aftaler med otte kommuner eller DanToy i Ålborg, siger Line Barfod.
Hun henviser til at et firma gik fallit og flere andre mistede ordrer, da aktiveringsfabrikker i otte kommuner overtog den hidtil private produktion for Bodum.
Indenrigsministeren blev for nylig bedt om at svare på, hvorvidt en kommune lovligt kunne ansætte almindelige lønmodtagere til at lave for eksempel sko.
Spørgsmålet skyldes, at beskæftigelsesministeren 14 dage for inden oplyste at kommunale aktiveringsfabrikker var fuldt lovlige i forhold til såvel loven om aktivering og den såkaldte kommunalfundmagt.
- Efter kommunalfuldmagtsreglerne kan en kommune ikke uden hjemmel drive handel, håndværk, industri eller finansiel virksomhed. En kommune kan derfor som udgangspunkt ikke oprette og drive en skofabrik med henblik på at afsætte produkterne på markedsmæssige vilkår, hedder det blandt andet i svaret i sagen fra Indenrigsminister Lars Løkke Rasmussen.