Vær ikke bange for rygsmerter

Får du ondt i ryggen, skal du ikke blive bange. Rygsøjlen er en af de stærkeste dele af kroppen, og rygsmerter kan komme og gå. Men pas alligevel på din ryg med motion.

Smerter i ryggen kan komme og gå. Men du kan forebygge rygsmerter med motion og godt helbred. (Foto: Colourbox)Smerter i ryggen kan komme og gå. Men du kan forebygge rygsmerter med motion og godt helbred. (Foto: Colourbox)

At have ondt i ryggen er noget stort set alle får. Og rygsmerter er ikke noget, vi først får, når vi bliver gamle. Det kan starte helt fra 20-års alderen.

De fleste får rygsmerter flere gange, og mange bliver bange for at det bliver værre, og at det aldrig holder op. Men det gør det.

- Man skal blot tænke på, at det at have ondt i ryggen, det er lidt ligesom en forkølelse. En forkølelse er irriterende, men vi ved den går over, og at den også kan dukke op igen om et halvt år, siger professor Johan Hviid Andersen, Arbejdsmedicinsk klinik Herning.

Op fra sofaen

Men lad være med at læne dig tilbage i sengen, og melde dig syg, hvis du har ondt. Det gør blot det hele endnu værre.

Gå på arbejde, hvis du på nogen måde kan for smerterne. For bliver du i sengen, så mister du muskelkraft, og da musklerne skal være med til at bære ryggen, så bliver smerterne og den dårlige ryg endnu værre.

- Men hvis man har tungt arbejde og skal løfte meget, så kan man blive nødt til at blive hjemme et par dage, og så komme gradvist i gang med arbejdet igen. Og man kan godt ligge på sofaen – bare ikke hele tiden. Der skal også gås ture, cykles eller svømmes. Musklerne skal holdes i gang, siger professor Johan Hviid Andersen.

Hold ryggen stærk og smidig

Hvis du dyrker motion og sørger for at være i god form, så forebygger du. Ifølge undersøgelser, så bliver risikoen for at få dårlig ryg mindre - også selv om du har haft det før.

- Der er ikke nogen speciel måde, man skal træne på. Heller ikke hvis det gør ondt. Ryggen er stærk og fleksibel og kan tåle utrolig meget. Så der sker ikke noget, siger professor Johan Hviid Andersen.

- Men det er klart, at smerterne kan sætte en hindring for, hvor meget man kan holde ud. Og husk, det bedste er en god blanding af konditions- og muskeltræning.

5 om rygsmerter

  1. Rygsøjlen er en af de stærkeste dele af kroppen. Samtidig er er den godt beskyttet, så det er faktisk svært at skade den. De fleste belastninger giver ikke varig skade.
  2. De fleste smerter i ryggen skyldes ikke en alvorlig sygdom eller en alvorlig skade.
  3. Pludselig opstået smerte i ryggen forsvinder som regel efter få dage eller uger.
  4. Hvis smerten ikke forsvinder helt, så aftager den, og er efterhånden ikke værre, end at du kan bevæge dig og gøre stort set det samme, som du kunne, før du fik ondt.
  5. Jo hurtigere du vender tilbage til dine sædvanlige aktiviteter som arbejde og motion i fritiden, des hurtigere får du det bedre.
Kilde: www.jobogkrop.dk

Læs også: Sådan håndterer du ondt i kroppen

Læs også: Få bugt med smerter i nakke og skulder

Læs næste gang om, hvad du kan gøre, hvis du har gener med knæene.