3F: Indiske arbejdere skal have støtte
Vestlige forbrugere sikrer bedst produkter, der er fremstillet under ordnede arbejdsforhold, ved at støtte indiske arbejdere med at danne fagforeninger, mener 3F.
Tv-udsendelsen ”Når Tilbud Dræber” , der blev vist 19. juni afslørede rystende arbejdsforhold hos indiske leverandører til JYSK og Dansk Supermarked. (Foto: Lotte laCour) 3F vil undersøge muligheden for konkret at støtte de indere, der arbejder under kritisable forhold med at producere varer til danske butikker.
Det siger 3F’s internationale sekretær, Sune Bøgh.
JYSK offentliggjorde i går (onsdag 2. august) en undersøgelse, foretaget af analyseinstituttet SGS, i Indien. Undersøgelsen kunne ikke konstatere børnearbejde, vold eller forbud mod fagforeninger hos koncernen JYSK’s leverandører i Indien.
Til gengæld dokumenterer undersøgelsen en lang række problemer med arbejdsmiljø, sundhed og arbejdstid på fabrikkerne G.S. Exports og Kapoor Industries i Indien.
- Stikprøvekontrol er fint nok. Men den eneste reelle kontrol af forholdene kan foretages i det daglige af arbejderne i deres fagforening og ledelsen i fællesskab. Men kan altid skjule noget for udefra kommende kontrollanter. Derfor vil vi gerne med til Indien og støtte opbygningen af fagforeninger på virksomhederne, hvis det er muligt, siger Sune Bøgh, international sekretær i 3F.
Han håber, at støtten kan foregå i samarbejde med andre dele af dansk fagbevægelse
JYSK er åben for dialog med 3F
JYSK bestilte den uvildige undersøgelse umiddelbart efter at tv-udsendelsen ”Når Tilbud Dræber” afslørede rystende arbejdsforhold hos indiske leverandører til JYSK og Dansk Supermarked.
Koncernen vil generelt set ikke afvise et samarbejde med danske fagforbund om at sikre bedre forhold hos leverandører i udlandet.
- Vi er åbne over for at diskutere et samarbejde med dansk fagbevægelse, hvis 3F eller andre forbund ønsker det, siger JYSK’s kommunikationsdirektør, Kim Nøhr Skibsted.
Han mener, at de værste beskyldninger mod JYSK nu er tilbagevist:
- De grove beskyldninger i dansk tv om blandt andet børnearbejde er ikke blevet verificeret gennem denne grundige undersøgelse, siger kommunikationsdirektøren.
Sune Bøgh mener dog ikke, at rapporten fra SGS skal ses som en frikendelse af JYSK.
- Rapporten dokumenterer stadig en lang række problemer, og på den baggrund føler jeg bestemt ikke, at den kritiske tv-udsendelse er skudt ned af undersøgelsen, siger Sune Bøgh.
Får indtil nytår
JYSK vil nu stille krav til, at virksomhederne retter op på de øvrige kritikpunkter.
- De to fabrikker får indtil årets udgang til at få bragt forholdene og dokumentationen i orden. JYSK vil medvirke til, at produktionen drejes i en mere bæredygtig retning inden for de næste tre år, siger kommunikationsdirektør Kim Nøhr Skibsted, der også varsler flere uvildige inspektioner.
JYSK vil desuden tilslutte sig netværket BSCI (Business Social Compliance Initiative), for at efterlever højere etiske standarder.