Tv-journalist mishandlet på JYSK-fabrik i Indien
Tørre tæsk og et smadret kamera. Det var velkomsten, da svensk tv ville tjekke arbejdsforholdene på en indisk fabrik, der producerer varer til JYSK.
Der var også fokus på GS Export i DR-dokumentaren "Når tilbud dræber", hvor man blandt andet så billeder af børnearbejdere. Fabrikken producerede dengang for JYSK - og det gør man fortsat. (Foto: Claus Haagensen/Chili) "De behandlede os som dyr. Trak os i håret og tævede løs på os. De hængte mig med hovedet nedad og truede med at dræbe os, hvis vi fortsatte med at filme."
Sådan siger den studerende Venkat Narayanen, der sammen med en fotojournalist fra svensk tv besøgte den indiske fabrik GS Export for at undersøge, om arbejdsforholdene er blevet bedre, siden DR sendte programmet "Når tilbud dræber" 19. juni.
Efter et interview med flere af fabrikkens arbejdere, hvor de ansatte blandt andet fortalte om, hvordan fabriksledelsen truer dem til at tale pænt om fabrikken ved kontrolbesøg, blev de udsendte fra svensk tv overfaldet af folk med tilknytning til fabrikkens ledelse.
- Omkring ti personer omringede os, begyndte at slå løs på os og tog vores kameraer, fortæller fotojournalisten Sonu Madhavan, der også var med til at lave det danske tv-program i juni.
I søgelyset igen
I aften sender SVT 1 programmet "Uppdrag granskning" om etikken hos de svenske firmaer, der producerer deres tekstiler i Indien. Foreløbigt har programmet haft den konsekvens, at fotojournalisten nu er gået under jorden og frygter for sit liv.
Der var også fokus på GS Export i DR-dokumentaren "Når tilbud dræber", hvor man blandt andet så billeder af børnearbejdere. Fabrikken producerede dengang for JYSK - og det gør man fortsat.
Som en konsekvens af DR-dokumentaren hyrede JYSK et kontrolfirma til at undersøge forholdene på GS Export, og det konkluderede, at arbejderne ikke udsættes for "umiddelbar sundhedsfare", og at der ikke længere er børnearbejdere på fabrikken. Men man påpegede samtidig, at en række regler om arbejdstid og arbejdsmiljø ikke blev overholdt.
På den baggrund gav JYSK den indiske leverandør frist indtil årets udgang til at få bragt forholdene og dokumentationen i orden. Det danske firma varslede blandt andet uanmeldte inspektioner på fabrikken.
Det er ikke lykkedes at få en kommentar fra JYSK informationschef Kim Nøhr Skibsted til oplysningerne fra svensk tv.