Indiske børn fra teglværker til skolebænken
Internationalt fagligt projekt med dansk støtte har gjort 10.000 indiske børnearbejdere til skolebørn.
Indiske børn er kommet på sko-lebænken i stedet for at have hårdt fysisk arbejde i stenbrud eller teglværker. Børn skal gå i skole. De skal ikke arbejde.
Sådan er virkeligheden imidlertid ikke i mange udviklingslande, hvor selv ganske små børn har hårdt fysisk arbejde og ikke får skolegang.
Men det kan lade sig gøre at fjerne børn fra arbejdsmarkedet og tilbyde dem et alternativ.
Det viser et projekt i Indien, som BAT-kartellet i Danmark har været engageret i gennem 10 år. Det sker sammen med byggeforbund fra Taiwan, Canada, Holland og Australien og i nært samarbejde med indiske bygningsarbejderforbund.
I alt 10.000 børn er som følge af projektet kommet i skole i stedet for at arbejde på teglværker og i stenbrud. I øjeblikket er der 2.500 børn, der går i skole i stedet for at arbejde. Projektet omfatter i alt 17 skoler.
- Vi opfatter børnearbejde som et arbejdsmarkedsproblem. Derfor må arbejdsmarkedets parter tage et ansvar for at løse det, siger Gunde Odgaard, sekretariatsleder i BAT-kartellet.
- Derfor har det været utrolig vigtigt, at få arbejdsgiverne i tale. 45 landsbyer har nu erklæret sig som børnearbejdsfri. Det samme gælder 343 teglværker, som har skrevet under på, at de ikke vil benytte børnearbejde. Det vurderes, at der er skabt cirka 5.000 voksenarbejdspladser som følge af, at børnene er flyttet fra arbejdspladser til skoler.
Målrettet kamp mod børnearbejde
Kampen mod børnearbejde spiller en meget stor rolle i bygningsarbejderinternationalen BWI's arbejdsprogram.
Gunde Odgaard:
- Fattigdom skaber børnearbejde, men børnearbejde skaber også fattigdom. Det forhold, at det er børnene, der arbejder er med til at holde deres forældre ude af arbejdsmarkedet. Det medfører at lønningerne og arbejdsvilkårene trykkes. Voksen-arbejderne har sværere ved at opnå bedre løn og bedre arbejdsvilkår. Børnearbejde og fattigdom bliver dermed indbyrdes selvforstærkende.
- Strategien fra den internationale fagbevægelse er at angribe børnearbejde over en bred front. Selv om noget arbejde er værre end andet, så er det selve begrebet børnearbejde, der skal angribes, fordi vi med al mulig sikkerhed ved, at alle børn, der arbejder, ønsker at slippe ud af det. Vi ved fra omfattende interviewundersøgelser, at børnene, mens de arbejder, stort set ikke tænker på andet, end hvordan de kan slippe fri, siger Gunde Odgaard.
Ud over det vigtigste ved indsatsen mod børnearbejde, netop at børn kommer i skole i stedet for at gå på arbejde, er der andre synlige og målbare resultater for fagforeningerne. Nogle af de involverede indiske fagforbund har fået ti gange så mange medlemmer og er dermed blevet stærkere til at for-handle løn og arbejdsforhold.
Det vurderes, at der er ca. 12 millioner børnearbejdere i Indien. Projektet kan derfor med Gunde Od-gaards ord udvides til andre steder i Indien – eller for den sags skyld eksporteres til andre dele af verden, hvor børnearbejde også mere er reglen end undtagelsen.