Falck tjener penge på dagpengestop
Mere end dobbelt så mange borgere i Kolding Kommune gik fra sygedagpenge til ingen ydelse kort efter, sagsbehandlingen blev overtaget af Falck, der er provisionslønnet.
23-årige Heidi Olsson har ulovligt fået frataget sine sygedagpenge af Falck Jobservice. Firmaet får kun betaling for sagsbehandling for Kolding Kommune, hvis kommunen sparer penge på udgiften til sygedagpenge. Falck rykker ikke kun ud, når du skal på sygehuset, eller din bil er gået i stykker på motorvejen. Falck rykker også ud, når syge mennesker får frataget deres dagpenge. Det viser en stribe sager fra Kolding Kommune.
Falck Jobservice har ulovligt frataget adskillige mennesker deres sygedagpenge i sager for Kolding Kommune. Det er sket samtidig med, at firmaet i Falck-koncernen har en fast aftale med kommunen om, at firmaet kun får betaling, hvis det lykkes at spare penge på kommunens udgifter til sygedagpenge.
Denne konstruktion er dybt betænkelig, mener Kirsten Ketscher, professor dr. jur. på Københavns Universitet, som er førende ekspert på sygedagpengeområdet:
- Jo mere Falck sparer, jo højere løn får de. Den konstruktion tilskynder til at træffe usaglige afgørelser over for borgerne, siger hun.
Dobbelt så mange uden indtægt
Siden 1. september 2009 har Kolding Kommune haft en aftale med Falck Jobservice. Princippet i aftalen er, at Falck-firmaet ikke får betaling for arbejdet med kommunens sygedagpengesager, med mindre dens udgifter til borgere på sygedagpenge i over 52 uger bliver nedbragt.
Hverken Falck eller Kolding Kommune har ønsket at oplyse over for 3F, hvordan de to samarbejdspartere fordeler besparelser på sygedagpenge mellem sig.
Inden for de fire første måneder, efter Falck fik opgaven med sygedagpengesager i kommunen, steg antallet af afsluttede sager med 49 procent sammenlignet med samme periode året forinden. 43 borgere gik fra sygedagpenge til ingen ydelse. Året forinden var tallet under det halve - 20. Det viser tal fra Jobcenter Kolding.
Falck: Retfærdige afgørelser
Der er intet problem i måden, som Kolding Kommune aflønner Falck Jobservice på, mener firmaets direktør Bo Hammer:
- Der er en kvalitetskontrol via den lokale leder i kommunens jobcenter. Vi køber vikarer ind fra mange forskellige vikarbureauer. De får deres faste løn, uanset hvilken afgørelse der bliver truffet i sagerne, siger Bo Hammer.
Bo Hammer understreger, at Falck Jobservice og Kolding Kommune ikke er enige i ni nyere afgørelser fra Beskæftigelsesankenævnet. Nævnet har fastslået, at Falck som anden aktør ikke må træffe afgørelser i borgernes sygedagpengesager. Kommunen har nu klaget til Ankestyrelsen over nævnets afgørelser.
Kolding Kommunes samarbejde med Falck løber frem til 30. september 2012.