Koks med sygedagpenge op i Folketinget

S hiver beskæftigelsesministeren i samråd med krav om penge og en undskyldning til sygedagpengemodtagere, der er kommet i klemme på grund af smøl.

Beskæftigelsesministeren bør give ramte sygedagpengemodtagere en undskyldning, mener Torben Hansen (S). (Arkivfoto)Beskæftigelsesministeren bør give ramte sygedagpengemodtagere en undskyldning, mener Torben Hansen (S). (Arkivfoto)

Sygedagpengemodtagere landet over er kommet i klemme efter, at kommunerne ulovligt har stoppet udbetalingerne. Socialdemokratiet har netop kaldt beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) i samråd med krav om en forklaring, en undskyldning og en løsning.

- En række uskyldige borgere har ulovligt fået frataget deres sygedagpenge på baggrund af ulovlige beslutninger truffet af et privat firma. Det er rent smøl i Beskæftigelsesministeriet, at sagen ikke er afklaret for længst, siger arbejdsmarkedsordfører i Socialdemokratiet Torben Hansen.

To myndigheder strides

Sagens kerne er, at Ankestyrelsen tidligere på året fastslog, at en række kommuner har brudt loven ved at lade private jobfirmaer afgøre langtidssyge borgeres ret til sygedagpenge. Ankestyrelsen har bedt kommunerne genbehandle alle sager af den type.

Arbejdsmarkedsstyrelsen, der hører under Beskæftigelsesministeriet, sendte imidlertid en skrivelse ud til kommunerne med en anden fortolkning af loven. Det forplumrede billedet så meget, at flere kommuner valgte at stille genbehandlingen af sygedagpengesagerne i bero. Det er et halvt år siden. Der er endnu ikke et samlet overblik over antallet af sager.

Randers venter og venter

Blandt andet Randers Kommune har stillet sagerne i bero. Kommunen har haft firmaerne Falck Healthcare og Ressourcekonsulenterne til at hjælpe med at få afslutte sygedagpengesager.

- Vi tager ikke sagerne op, før myndighederne bliver enige om fortolkningen af loven. Så vi ved, hvad vi skal gøre i de her sager. Vi vil jo ikke genbehandle sagerne, hvis det viser sig, at vi har ret til at gøre, som vi har gjort hidtil, siger leder af sygedagpengeafdelingen på Jobcenter Randers, Katrine Axél, der ikke har overblik over hvor mange sygedagpengemodtagere, der er ramt. Hun forventer en afklaring hen over efteråret.

Absurd uenighed

- Det er absurd og pinligt, at to myndigheder ikke kan blive enige om, hvordan en lov skal fortolkes. Nu har de foreløbig brugt et halvt år på det, alt imens syge borgere mister deres forsørgelsesgrundlag og må gå fra hus og hjem. Beskæftigelsesministeren burde give dem en undskyldning sammen med deres retmæssige sygedagpenge, siger Torben Hansen.