Kommune må genoptage 125 sygesager

Efter ulovlige afgørelser om borgeres ret til sygedagpenge gennemgår Randers Kommune omkring 350 sager og forventer at må genoptage 125.

Randers Kommune forventer at måtte genoptage omkring 125 borgeres sygedagpengesager, efter at både Ankestyrelsen og Beskæftigelsesankenævnet har erklæret tidligere afgørelser for ugyldige.Randers Kommune forventer at måtte genoptage omkring 125 borgeres sygedagpengesager, efter at både Ankestyrelsen og Beskæftigelsesankenævnet har erklæret tidligere afgørelser for ugyldige.

Omkring 125 borgere i Randers Kommune må leve videre i uvished. Deres sager om ret til sygedagpenge skal gå om. Det er situationen, fordi kommunen ulovligt har ladet de to private firmaer Falck Healthcare og Ressourcekonsulenter træffe afgørelse i sygedagpengesager på vegne af kommunen. Både Ankestyrelsen og Beskæftigelsesankenævnet har fastslået, at afgørelser fra firmaerne er ugyldige.

Lederen af Jobcenter Randers, Katrine Axél, oplyser over for Nyhedsbrevet 3F, at kommunen er i gang med at gennemgå hen ved 350 af firmaernes sygedagpengesager på ny, og at omkring 125 af sagerne bliver genoptaget.

Førende ekspert på sygedagpengeområdet, professor dr. jur. Kirsten Ketscher fra Københavns Universitet kalder sagerne med ulovlige afgørelser for en skandale:

- Jeg er dybt chokeret. Afgørelser om sygedagpenge skal tages af offentlige myndigheder og ikke private firmaer. Retstilstanden er helt klar på det område, siger hun.

Professor: Kommune skylder stor undskyldning

Professoren understreger, at borgere, der har fået stoppet deres sygedagpenge, har krav på at få dem genoptaget med tilbagevirkende kraft.

- Afgørelser truffet af Falck og Ressourcekonsulenter er ulovlige, ugyldige og uden retsvirkning. Derfor har borgerne krav på at få genoptaget sygedagpengene med det samme, indtil kommunen selv har truffet en lovlig afgørelse, siger hun.

Kirsten Ketscher pointerer, at der kan blive tale om erstatning og godtgørelse til borgere, der har lidt tab som følge af sygedagpengestop på uberettiget grundlag.

- Dem, der har haft ansvaret for den ulovlige praksis i kommunen, har det disciplinære ansvar, og det bør de selvfølgelig stilles til ansvar for. Derudover er sygedagpengestoppene et kæmpeovergreb, og kommunen skylder borgerne en stor undskyldning, siger professoren.

Samarbejdet er slut

Randers Kommune har nu gennemgået 105 sygesager, som Falck Healthcare tidligere har behandlet. Heraf skal omkring 35 vurderes på ny, oplyser jobcenterleder Katrine Axél. Samtidig er jobcenteret i gang med at gennemgå 250 sager, som firmaet Ressourcekonsulenter har haft under behandling. Her skal hen ved 90 sager tages op igen, skønner hun.

Katrine Axél oplyser, at kommunen ikke genoptager de sager, hvor sygedagpengene er stoppet, uden at det er gået ud over borgerne - for eksempel fordi de er blevet tilkendt førtidspension.

- Samarbejdet med Falck Healthcare og Ressourcekonsulenter er slut. Vi vil være meget forsigtige med kontrakter fremover, hvor der skal træffes afgørelser, siger Katrine Axél.