Hjort vil ikke tvinge seniorpolitik igennem

Claus Hjort Frederiksen siger nej til kvoter som middel til seniorpolitik. Derimod venter gigantisk opgave med at ændre holdning hos arbejdsgivere - og seniorerne selv, siger han.

Vi har en gigantisk opgave foran os med at ændre holdninger hos begge parter. Arbejdsgiverne har været forvænt med, at køen af ledige var uendelig lang. Men i dag er det lønmodtagerne, der kan vælge og vrage. Det skal nok få skærpet arbejdsgivernes opmærksomhed på seniorerne, siger Claus Hjort Frederiksen.Vi har en gigantisk opgave foran os med at ændre holdninger hos begge parter. Arbejdsgiverne har været forvænt med, at køen af ledige var uendelig lang. Men i dag er det lønmodtagerne, der kan vælge og vrage. Det skal nok få skærpet arbejdsgivernes opmærksomhed på seniorerne, siger Claus Hjort Frederiksen.

Kun 25 procent af 3F'ernes arbejdspladser har en officiel seniorpolitik, viser en undersøgelse blandt 3F'erne i Fagbladets Webpanel, og Nyhedsbrevet 3F har spurgt beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V), om han vil tage affære og dreje armen rundt på virksomhederne.

- Hvad vil du gøre for at presse virksomhederne til at indføre en seniorpolitik og ikke mindst få den ført ud i livet, så det ikke bare bliver ved snakken?

- Jeg tror ikke kun, det er arbejdsgiverne, vi skal have fat i. Vi skal også have fat i seniorerne selv. Vi har en gigantisk opgave foran os med at ændre holdninger hos begge parter. Arbejdsgiverne har været forvænt med, at køen af ledige var uendelig lang. Men i dag er det lønmodtagerne, der kan vælge og vrage. Det skal nok få skærpet arbejdsgivernes opmærksomhed på seniorerne, siger han.

Gør plads for en ledig

Han mener, at lønmodtagerne de sidste 30 år har fået tudet ørerne fulde om, at de skal forlade arbejdsmarkedet, når de bliver 60 år, for at give plads til en yngre - underforstået arbejdsløs.

- Sådan var det måske i 1970erne og 1980erne. Men sådan er det ikke længere, og det er da klart, at det tager tid at ændre en holdning, men det vil vi nu tage fat på. I velfærdsaftalen fra sidste år er der afsat ti millioner kroner til at lave kampagneaktiviteter, som kan ændre både arbejdsgivernes og seniorernes holdning, siger han.

Afviser tommelskruer

- Vil du så sætte tommelskruerne på, hvis virksomhederne ikke gør nok for seniorerne indenfor overskuelig fremtid og så lovgive om det?

- Hvis du mener kvoteordninger, så er svaret nej. Jeg er principiel modstander af kvoter. Mennesker skal have et job, fordi arbejdsgiveren mener, at de har de rette kvalifikationer. Ikke fordi de har en bestemt alder. Det er et skråplan og nedværdigende for seniorerne. Tænk, at skulle gå rundt med den viden, at man kun fik jobbet, fordi man er over 55 år, siger han.

Seniorpolitik på dagsorden

Han understreger, at regeringen allerede har gjort en del for virksomhederne bredt - offentlige og private. Blandt andet indført en seniorpolitisk konsulentordning og en projektpulje, der støtter nye initiativer, der kan hjælpe ledige seniorer tilbage i job og fastholde seniorer i job.

- Som led i velfærdsaftalen har vi også fået seniorpolitik i den offentlige sektor på dagsordenen. Alle offentlige arbejdspladser skal have en nedskrevet personalepolitik, som informerer om de seniorpolitiske ordninger og som signalerer ledelsens intentioner med seniorpolitik, siger han.

Han pointerer, at der som led i trepartsaftalen er afsat puljer på 900 millioner kroner til forsøg med seniorpolitiske initiativer.

- Flere af initiativerne er enten ikke trådt i kraft endnu, eller har ikke haft tid til at virke, så jeg har egentlig ikke tænkt mig at gøre noget sådan lige her og nu, siger han.