Restaurationsbranchen mangler seniorpolitik
Mere end 200 arbejdsløse kokke og tjenere gik sidste år på efterløn, fordi de var ved at miste retten til dagpenge. Seniorpolitik kan fastholde flere i branchen, mener 3F.
- Generelt oplever vi i restaurationsbranchen et alt for stort gennemtræk af kokke og tjenere. For mig er det et klart bevis på, at arbejdsgiverne ikke er dygtige nok, når det gælder en fornuftig personale- og seniorpolitik, siger forhandslingssekretær i 3F Preben Rasmussen.
(Foto: Johnny Wichmann) I stedet for at hente faglærte tjenere og kokke i Sverige burde restaurationsbranchen satse på at fastholde ældre kokke og tjenere gennem en god seniorpolitik. Nye tal fra kokkenes og tjenernes a-kasse viser, at mere end 200 ud af de 300, der forrige år gik på efterløn, var ledige i færd med at miste retten til dagpenge, oplyser Preben Rasmussen, forhandlingssekretær i 3F's Private Servicegruppe.
At københavnske restauranter kan ansætte faglærte svenske kokke og tjenere er måske på kort sigt en fornuftig løsning. Men forretningerne ude i landet kan jo ikke tiltrække svenskere så let som i København, lyder det.
- Generelt oplever vi i restaurationsbranchen et alt for stort gennemtræk af kokke og tjenere. For mig er det et klart bevis på, at arbejdsgiverne ikke er dygtige nok, når det gælder en fornuftig personale- og seniorpolitik.
Uden for spidsbelastningen
Det er muligt at tilrettelæge arbejdet i restaurationsbranchen, så der tages hensyn til ældre medarbejdere med mange år i en hård branche.
- Arbejdsgiveren kan sørge for, at de ældre medarbejdere ikke arbejder i weekender med spidsbelastning. De tunge weekendvagter er hårde for de ældre, siger Preben Rasmussen.
Han ævner Hotel Nyborg Strand som en arbejdsplads med en god seniorpolitik, der tager hensyn til de ældre medarbejderes formåen. Men han kender ikke så mange andre eksempler på en fornuftig seniorpolitik i branchen.
Ældre medarbejdere vigtige
- Hele restaurationsbranchen mærker manglen på kvalificeret arbejdskraft. Derfor har vi med succes rekrutteret svenske medarbejdere. Men vi er i høj grad også opmærksomme på, at det er af stor betydning at fastholde ældre medarbejdere i branchen, siger Allan Carlsen, formand for arbejdsgiverforeningen Horesta og restauratør i Nimb i Tivoli.
Det er sværest at fastholde ældre kokke i de restauranter, hvor kunderne bestiller efter menukort. I disse a la carte restauranter som i Tivoli i højsæsonen er arbejdstempoet meget højt, og ældre kokke vil prøve at finde arbejde i kantiner eller inden for catering.
- Overalt i branchen er det nødvendigt at være kreative for at fastholde seniorerne for at undgå flaskehalse. Men også fordi alle arbejdspladser har fordel af, at de ansatte er et godt miks af ældre erfarne og unge nyudlærte, siger Allan Carlsen.