Nyt redskab til at fastholde det grå guld

Et nyt redskab skal hjælpe virksomheder med at tiltrække og fastholde seniorer.

Redskabet er udviklet til el-, vvs- og malerbranchen, men det kan nemt overføres til andre brancher, mener de to brancheorganisationer, der står bag.
Og der er ingen undskyldning for ikke at bruge redskabet. Ifølge El- og VVS-Branche-BST og Arbejdsmiljøhuset (det tidligere MALER BST) er det så enkelt, at de tænkte ”selvfølgelig”, da de fandt på det.
De to organisationer har interviewet virksomheder og seniorer om at fastholde og tiltrække det grå guld.
- Seniorerne vil gerne blive på arbejdsmarkedet, men de skal måske gå ned i tid eller have andre opgaver. De har erfaringerne og har set nogle ting fungere igennem længere tid og kan forstå nødvendigheden af rummeligheden. De skal måske have en ledelsesfunktion, for de fleste svende har været mentorer for lærlinge, siger Annelise Monsen, El- og VVS-Branche-BST, til Morgenavisen Jyllands-Posten.
Redskabet består af tre faser. I første fase finder ledelsen frem til, hvilke opgaver der kræver stor erfaring og viden, større menneskeindsigt end it-færdigheder eller mere omtanke og snilde end fysik.
I anden fase finder ledelsen ud af, hvilke kompetencer opgaverne kræver, og det resulterer i et skema, der lister de enkelte arbejdsopgaver, den ugentlige arbejdstid og de kompetencer, opgaven kræver.
I tredje fase finder virksomheden så en senior, som matcher indholdet i jobbet.
- Det er min erfaring i branchen, at man har fokus på god kundebetjening, men ikke fokus på de mere langsigtede tiltag og seniorerne. Giv dem kortere arbejdstid og vær så heldig at beholde dem i mange år, siger Annelise Monsen.
Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) mener, at redskabet er så enkelt, at virksomhederne bør bruge det.