Byggefagforbund varsler sympatikonflikt
Polsk byggefirma formodes at omgå de danske overgangsbestemmelser gennem fiktiv udstationering af otte malere, der renoverer en ejendom i København.
Forretningsfører i SiD's byggegruppe Ole Christensen: - Det er op til politi og Udlændingestyrelse at myndighedsbehandle og afklare sådanne sager, og det skal selvsagt helst ske hurtigt. En stribe byggefagforbund varsler i dag sympatikonflikt mod et polsk firma, der arbejder med at renovere en ejendom på Nørrebro men nægter at tegne overenskomst med Malernes Fagforening i København.
Der er tale om det polske firma On Time Construction, der beskæftiger otte polske malere. De får omkring ti kroner i timen, og de har ikke søgt om arbejdstilladelse gennem Udlændingestyrelsen.
De mener sig omfattet af de særlige regler, der gælder for midlertidigt udstationerede medarbejdere.
De arbejder med at renovere 25 lejligheder i Læssøegade. Ejendommens indehaver Lars Thye har indgået kontrakt om arbejdet med det polske firma.
Fupfirma skab til lejligheden
I Malernes Fagforening mener man imidlertid ikke, at firma og medarbejdere opfylder betingelserne for udstationering, idet der er tale om kortvarige kontrakter, der er indgået kort inden arbejdsfor-holdet i Danmark indledtes.
Samtidig har malerfagforeningens undersøgelser – med hjælp fra blandt andre det polske bygningsarbejderforbund Budowlani – vist, at firmaet opererer fra en dækadresse i Polen.
- Ved opringning til det telefonnummer, der figurerer på kontrakten får man fat i et revisionsfirma, og på den anførte adresse er der registreret et andet firma , siger Bo Rosschou, næstformand i fagforeningen.
- Vi mener, der er tale om et fupfirma, der er skabt til lejligheden for at omgå de danske overgangsbestemmelser og at der derfor er tale om ulovligt og illegalt arbejde.
Malernes Fagforening har meldt arbejdsgiveren til politiet og bedt Udlændingestyrelsen undersøge sagen.
Klassisk problem
Men uanset om der er tale om fupfirma eller ej, så er det polske firma præsenteret for et krav om dansk overenskomst – et krav som er afvist. Derfor den nu varslede sympatikonflikt fra SiD, TIB, Blik- og Rørarbejderforbundet, Maler-forbundet og Dansk El-forbund.
Forretningsfører i SiD's byggegruppe Ole Christensen betegner sagen som klassisk i forhold til de problemer, byggeforbundene står med i forbindelse med EU-udvidelsen.
- Østaftalen sikrer, at lønmodtagere fra de nye EU-lande arbejder på dansk overenskomst. Derimod oplever vi, at firmaer og lønmod-tagere prøver at udnytte udstationeringsreglerne som indgang til det danske arbejdsmarked. I disse sager har vi brug for samarbejde med myndighederne, siger han og fortsætter:
- Vi kan lave en del af arbejdet med blandt andet som malerne har gjort undersøgelse af visse forhold i hjemlandet, men det er op til politi og Udlændingestyrelse at myndighedsbehandle og afklare sådanne sager, og det skal selvsagt helst ske hurtigt, understreger Ole Christensen.
Sympatikonflikten træder i kraft om to uger.