Hullerne i Østaftalen lukkes
Myndighederne skal have bedre redskaber til kontrol, siger den politiske følgegruppe bag overgangsbestemmelserne for østarbejdere.
Alle huller skal lukkes. Og myndighederne skal have de nødvendige redskaber til at gøre det.
Det er partierne bag overgangsbestemmelserne, den såkaldte Østaftale, enige om.
Den særlige politiske følgegruppe holdt torsdag sit første møde siden udvidelsen 1. maj.
- Der er enighed om, at Østaftalen er den overordnede lovgivning og at alt andet skal indordne sig herunder. Der mangler klarhed på nogle områder, hvor det skal skæres ud i pap, hvem der har myndigheden og hvordan kontrolfunktionen skal praktiseres, siger SF's arbejdsmarkedsordfører Ole Sohn efter mødet i følgegruppen torsdag eftermiddag.
Klarhed om udstationeringsregler
Et af de problemer der er afsløret hen over sommeren og som følgegruppen havde særlig fokus på er udstationering af ansatte fra virksomheder i de nye EU-lande.
De opholder sig i givet fald i Danmark i henhold til EU's udstationeringsdirektiv og den danske følgelovgivning og skal overholde dansk lovgivning. Men de skal ikke nødvendigvis arbejde på dansk overenskomst.
- Vi er enige om, at vi ikke vil tillade, at udstationeringsmuligheder bruges til at gennemhulle Østaftalen, og derfor kræver vi en effektiv myndighedskontrol, siger Jan Petersen, Socialdemokraternes arbejdsmarkedsordfører.
- Politiet skal have mulighed for på stedet eller i hvert fald meget hurtigt at afgøre, om der er tale om udstationering. Forholdet er jo det, at er der ikke tale om udstationering, kan arbejdsforholdet meget vel være illegalt. Derfor skal de udstationerede kunne dokumentere, at de rent faktisk er udsendt af et firma i deres hjemland, siger han.
Irriterende smuthuller
Udvalget var irriteret over, at der hen over sommeren er afsløret huller i Østaftalen. Omvendt var der tilfredshed med, at beskæftigelsesministeren og integrationsministeren hurtigt lukkede hullerne igen.
Det viste sig således, at det gennem statsamterne var muligt at få et opholdsbevis med ret til også at arbejde, hvis blot den ny EU-borger havde nogle få tusinde kroner på bankbogen. Udlændingestyrelsen er siden bedt om at ændre praksis.
Tilsvarende er det blevet afsløret, at falske selvstændige har mulighed for at arbejde i Danmark mens deres ansøgning om at etablere sig behandles.
- Vi kræver, at myndighederne er i stand til at fange de useriøse og falske selvstændige, men jeg vil ikke udelukke, at det lige på dette område kan blive nødvendigt at stramme kravene til at etablere sig som selvstædig, siger Jan Petersen.
Præcise manualer
Der er i den politiske følgegruppe enighed om, at der ikke er brug for hasteløsninger. Det overlades derfor til et særligt udvalg med deltagelse af arbejdsmarkedets parter og de involverede myndigheder at komme med de konkrete udspil til forbedret kontrol og overvågning.
Man forestiller sig således, at der udarbejdes præcise manualer til de relevante myndigheder, det kunne være politi, Udlændingestyrelsen, ToldSkat og statsamterne, så sager og tvivlsspørgsmål behandles ensartet over hele landet.
- På trods af de irriterende sager med smuthuller, så kan vi glæde os over, at der alt andet lige er få eksempler på misbrug og at Østaftalen fungerer, siger Ole Sohn og minder om baggrunden for Østaftalen:
- Vi vil have lukket hullerne - men vi vil ikke lukke nogen ude af det danske arbejdsmarked. Vi vil derimod forhindre, at arbejdskraften fra Østeuropa udnyttes og at det danske arbejdsmarked dumpes.
Den politiske følgegruppe mødes igen midt i oktober.