Landsretten omgør dom for fup-udstationering
Både fagbevægelsen og forsvarsadvokaten er stærkt utilfreds med, at det har taget næsten fire et halvt år at få en principiel sag om omgåelse af Østaftalen gennem retssystemet.
Københavns Byret kendte forretningsmanden Lars Thye skyldig i brug af ulovlig polsk arbejdskraft på sin ejendom Læssøegade 10 i København og idømte ham en bøde på 200.000 kroner. Nu har landsretten frifundet ham.
(Arkivfoto) Næsten fire et halvt år efter politianmeldelsen og tre et halvt år efter dom i byretten er en principiel sag om omgåelse af udstationeringsregler og Østaftalen afsluttet i Østre Landsret med frifindelse af den tiltalte.
Fagbevægelsens og også anklagemyndighedens oprindelige påstand om, at der var tale om en fup-konstruktion alene for at omgå reglerne, blev afvist af retten.
Den lange sagsbehandlingstid forarger både i fagbevægelsen og den nu frifundnes forsvarsadvokat.
- Det er en både juridisk og politisk skandale, at det har taget mere end fire år at afgøre en sag, der vedrører fortolkning af en overgangslov (Østaftalen), som kun varer fem år, siger Bo Rosschou, formand for Malernes Fagforening i København.
- Justitsministeriet har ikke fremmet en afgørelse i sagen, og politikerne bag Østaftalen har blot taget gentagne forsikringer fra politiet og ministeriet for gode varer uden at have fokus på, at der i realiteten intet skete. Denne flydende retstilstand i næsten hele Østaftalens levetid har medført en dvaletilstand i retssystemet og i politikredsene, mener han.
- Selvom der er tale om en principiel sag, så har det længe, længe stået lysende klart, at der ikke er fugls føde på sagen, og det har været helt urimeligt, at sagen ikke har fundet en løsning tidligere. Min klient anslår sit tab som følge af byretsdommen i millionklassen, siger forsvarsadvokaten Carin Juul Genfer til Nyhedsbrevet3F.
Påstand om fup-udstationering
Sagen drejer sig om forretningsmanden og ejendomsbesidderen Lars Thye. Han indgår i juli 2004 kontrakt om en større ejendomsrenovering med det polske firma On Time Construction OTC, der er stiftet blot en måned tidligere med Lars Thye som medejer.
- Fup, sagde jeg dengang. Og det gør jeg stadig. Konstruktionen havde til hensigt at sikre billig arbejdskraft og omgå Østaftalen, der skulle sikre overenskomstmæssig betaling, siger Bo Rosschou.
Han kom i begyndelsen af august 2004 i kontakt med OTC's polske arbejdere, der dengang fik cirka 20 kroner i timen. Det var også Bo Rosschou, der anmeldte forholdet til politiet.
I byretten fik Lars Thye i maj 2005 en bøde på 200.000 kroner, idet dommeren mente, at der var tale om omgåelse af reglerne for udstationering, fordi de polske arbejdere var midlertidigt ansatte. Derimod fandt retten ikke, at det var Lars Thye og ikke OTC, der var polakkernes reelle arbejdsgiver.
Lars Thye ankede dommen på stedet, hvorefter politiet igangsatte ny efterforskning, blandt andet i Polen. Der blev i december holdt et retsmøde ved en distriktsdomstol i Polen.
Resultatet af efterforskningen betød, at Statsadvokaten for København i et brev til Østre Landsret opgav tiltalen og påstod frifindelse.
Dom i strid med EU-retten
- Det resultat burde man være nået frem til allerede i 2005, mener forsvarsadvokat Carin Juul Genfer.
Hun oplyser, at forsvareren 12. oktober 2005 - det vil sige et halvt år efter byretsdommen - redegjorde for, at byretsdommens var i strid med EU-retten og at betragte som en teknisk handelshindring. Hendes kritik tages dog til efterretning, da Tyskland i januar 2006 bliver dømt ved EF-domstolen i en lignende sag. Midlertidig ansættelse er ingen hindring for udstationering.
- Om ikke andet burde sagen have været slut her, men herefter begynder politiet en efterforskning i Polen, som først sluttede i november 2007, hvorefter det stod lysende klart også for anklagemyndigheden, at der ikke var nogen sag. Det er derfor urimeligt og aldeles uacceptabelt, at der har skullet gå yderligere et år, før Lars Thye har kunnet frikendes, siger advokaten.
Bo Rosschou undrer sig også over, at politiets efterforskning i 2007.
- Hvad man finder i 2007, viser jo intet om forholdene i 2004, siger han.
Allerede i september 2004 indgik OTC overenskomst med Malernes Fagforening. Firmaet er stadig aktivt i Danmark med 10-20 mand.