Sæt pinden i Sushi – men med måde

Klumme: Rå fisk og ris lyder sundt. Men som med så meget andet, er sushi ikke så sundt at det tåler overdrivelse. Vibeke Lund guider om det sunde og det mindre sunde ved den populære spise.

En populær spise - men de hvide ris gør, at man ikke skal stoppe sig med sushi flere gange om ugen. (Foto: Colourbox)En populær spise - men de hvide ris gør, at man ikke skal stoppe sig med sushi flere gange om ugen. (Foto: Colourbox)

Hvis jeg fik en krone, for hver gang jeg møder spørgsmålet ”er sushi sundt?”, så havde jeg haft rigeligt råd til selv at spise det lidt oftere.

På den anden side er det måske meget heldigt, at økonomien sætter en stopper for løjerne lige her. Det er nemlig med disse japanske nydelsesfulde mundfulde af hvide ris og rå fisk som med alt muligt andet i denne verden: Intet er så sundt, at det tåler overdrivelse.

Ikke mindst fordi, de mange hvide ris er hurtige tomme kulhydrater af slagsen, som har tendens til at sætte sig lige midt på maven og skrue så voldsomt op for kroppens insulinproduktion, at fedtforbrændingen falder.

Fisk er det fede

Men - ovenpå de velsmagende, klæbrige ris ligger et lille stykke fisk eller en reje, som bestemt er værd at kæmpe for.

Fisk er et hængeparti i mange menneskers madliv, så den fede laks og hellefisk, tunen og skaldyret bidrager med vigtige vitaminer og næringsstoffer, det ellers kan være svært at få nok af.

Det hele dyppes godt og grundigt i japansk sojasovs - salt som bare pokker, men den er vigtig for hele smagsoplevelsen.

3 sure om sushi

1. Mængden: Det, der er meget af, spiser vi meget af – og når man kan spise alt det man vil for en fast pris, er det let at gå over gevind og spise for meget.

2. Energifordelingen: Mængden af hvide, næringsfattige ris er større end godt er i forhold til mængden af fisk, skaldyr og grøntsager.

3. Salt: Saltindholdet i et almindeligt sushi-måltid er meget højt.

5 sunde om sushi

1. Undgå ”running sushi” konceptet, hvis du er bange for at spise for meget.

2. Spis ikke sushi oftere end en gang om ugen.

3. Suppler altid med tang-salat, grønne sojabønner, grøntsagssticks og syltet ingefær.

4. Begræns dig til 10-15 stk. nigiri/maki ruller pr. person.

5. Spis en rugbrødsmad til aftenkaffen et par timer senere. Man bliver hurtig sulten igen efter et sushi-måltid.