Borgmester: Vi troede, vi havde ret
Sygedagpenge:
Det var ikke efter bogen, at Kolding Kommune blæste på myndighedernes afgørelse i 33 sygedagpengesager og forsatte ulovlig praksis til skade for borgerne.
40-årige Berit Kirkeby Hansen skal have efterbetalt 33 ugers sygedagpenge. Penge, som hun ulovligt fik frataget sig under samarbejdet mellem Kolding Kommune og Falck Jobservice. (Foto: Tine Hvolby) 33 gange blev Kolding Kommune underkendt af Beskæftigelsesankenævnet i sygedagpengesager. Men kommunen blæste på de afgørelser, hvor borgerne fik medhold, ankede sagerne til Ankestyrelsen og fortsatte sin praksis.
Men den går ikke. Vicestyrelseschef i Ankestyrelsen Jan Henriksen pointerer, at Beskæftigelsesankenævnets afgørelse som udgangspunkt gælder.
- Det har ikke opsættende virkning, at en kommune anker. Det er ikke efter bogen at undlade at efterkomme en afgørelse fra Beskæftigelsesankenævnet og træde vande, indtil der kommer en afgørelse fra Ankestyrelsen, siger Jan Henriksen.
Ankestyrelse: Lovbrud
Kolding Kommunes borgmester Jørn Pedersen (V) afviser, at kommunen har bragt sygemeldte borgere i klemme ved at træde vande og trække deres sygedagpengesager i langdrag.
- Vi ankede jo sagerne, fordi vi troede på, at vores model var i orden, siger han.
Jan Henriksen understreger, at Kolding Kommune har brudt loven ved at lade Falck Jobservice træffe myndighedsafgørelser i sygedagpengesager.
- Sygedagpengeloven er meget klar. Der er forbud mod at uddelegere myndighedsafgørelser. Det er lovbrud, siger han.
Uvis fremtid
Koldings borgmester er meget overrasket over Ankestyrelsens afgørelse, men tager den til efterretning og vil ikke køre sagen videre ved en civil domstol. Han vil ikke oplyse, hvordan samarbejdet med Falck Jobservice skal se ud fremover efter afgørelsen om lovbrud.
- Men det beslutter vi hurtigst muligt, siger han.
Borgmesteren oplyser, at han ikke kan sætte beløb på, hvad det ulovlige samarbejde med Falck Jobservice vil koste kommunekassen.
- Men indtil videre koster det 10 ekstra kommunale arbejdstimer pr. sag, der skal genbehandles, siger han.
Kolding Kommune skal i alt genoptage 125 sygedagpengesager, så det vil svare til 1.250 arbejdstimer.