Ankestyrelsen stopper sager om ulovlige sygedagpenge
Ankestyrelsen har netop sagt nej til Kolding Kommunes omstridte samarbejde med det private firma Falck Jobservice, som har frataget borgere deres sygedagpenge. Sagen vil få virkning i alle landets kommuner, vurderer professor.
Mariane Jensen fik frataget sygedagpengene. Nu skal Kolding Kommune genoptage 125 sager om sygedagpenge. (Foto: Privat) Den gik ikke. Ankestyrelsen har netop afvist, at ansatte hos Falck Jobservice må træffe myndighedsafgørelse for Kolding Kommune - og dermed fratage sygemeldte deres dagpenge.
Det betyder, at kommunen nu skal genbehandle omkring 125 sager om sygedagpenge. Det fremgår af en pressemeddelelse på Kolding Kommunes hjemmeside.
Afgørelsen skal følges. Og den vil få stor betydning, vurderer landets førende ekspert inden for sygedagpengeområdet, professor dr. jur. Kirsten Ketscher fra Københavns Universitet:
- Det er en stor og principiel sejr for sygedagpengemodtagerne og sikringen af deres rettigheder. Afgørelsen vil give genlyd og få virkning i alle landets kommuner, siger hun til Fagbladet 3F.
Kun betaling ved besparelse
Samarbejdet mellem Kolding Kommune og Falck Jobservice har eksisteret siden september 2009, og ansatte under Falck-koncernen har standset borgeres sygedagpenge. Samarbejdet indebærer, at Falck-firmaet kun får betaling for sit arbejde for kommunen, hvis det lykkes at spare på dens udgifter til sygedagpenge.
Gennem det seneste års tid har Kolding Kommune tabt stribevis af sager i det regionale beskæftigelsesankenævn. Nævnet har vurderet, at Falck Jobservice har truffet ugyldige afgørelser som såkaldt anden aktør. Men både Falck-firmaet og Kolding Kommune vurderede, at konstruktionen var lovlig - og kommunen ankede samtlige tabte sager til Ankestyrelsen.
Men nu bakker styrelsen altså op bag det regionale beskæftigelsesankenævn, som har truffet afgørelser i 33 ens sager. Ankestyrelsens vicechef Jan Henriksen ønsker ikke at udtale sig om styrelsens principielle afgørelse, før den officielt er meldt ud til i sagen. Men Koldings borgmester, Jørn Pedersen (V), siger allerede nu, at kommunen vil tage afgørelsen i Ankestyrelsen til efterretning.
- Vi må nu tage hele spørgsmålet om vikarer i sygedagpengeafdelingen op til overvejelse, for der er naturligvis ingen mening i at lave dobbeltarbejde, siger han.
Glæde hos 3F
3F's forbundsformand Poul Erik Skov Christensen er tilfreds med Ankestyrelsens afgørelse:
- Jeg er glad for, at der ikke er tvivl om, at vores medlemmers sygedagpengesager skal afgøres på et sagligt grundlag. Opgaven med at træffe afgørelser skal alene kommunerne klare, siger han.
3F Kolding har anket en række sager, hvor medlemmers sygedagpenge er blevet stoppet af en ansat i Falck Jobservice.
- Vi glæder og meget over, at det nu er slået fast, at Falck Jobservice ikke må afgøre sygedagpengesager. Vi har hele tiden undret os over, at Koldings borgmester har været så skråsikker i sin sag, siger Lone Harders, socialrådgiver hos 3F Kolding.
Det er ikke lykkes Fagbladet 3F at få en kommentar fra direktøren for Falck Jobservice, Bo Hammer, før deadline fredag.