Stinker jeres fælleskøkken?
Køleskabe fyldt med gamle madpakker og mugne grøntsager. Der bliver ofte sjusket med køkkenhygiejnen i skurvognen eller i tekøkkenet på arbejdspladsen. Det giver ekstra sygedage.
Hvis du og dine kolleger er mere til mug end til ajax, har du rimelig stor risiko for at blive syg af madbakterier som salmonella og campylobacter. Myndighederne skønner, at mindst 100.000 bliver syge hvert år.
En del fanger bakterierne på arbejdspladsen, fordi køkkenhygiejnen her ikke er i top. For det er lettere at acceptere mug end at bruge ajax.
- Selv om den er gammel, er en emballeret madpakke ikke særlig beskidt. Men så snart der er mælk og andet, der kan spildes i køleskabet, så er der risiko for dårlig hygiejne og bakterievækst. Og mange bakterier kan gøre folk syge, siger bromatolog Lene Rasmussen, Fødevarestyrelsen.
Derfor gælder det om at bruge ajax og undgå mug i mini-køkkenet i skurvognen og tekøkkenet på arbejdspladsen. Så tøm køleskabet for gammel mad, sørg for at der højst er 5 grader og gør jævnlig rent.
Vigtigt med god håndhygiejne
Men før du overhovedet går i gang med at røre ved maden, skal du vaske dine hænder. Det er vigtigt, for så undgår du at sprede bakterier fra dig selv og over til maden. Derfor skal du også vaske hænder efter toiletbesøg og efter du har hostet eller nyst.
Vask hænderne grundigt. Det er ikke nok at skylle dem. Du skal bruge sæbe og vaske hænderne i 15 sekund før du skyller. Når du tørrer hænderne, skal håndklædet være rent, og derfor skal det skiftes hver dag.
- Brug kun karkluden til at vaske og tørre borde af med. Kødsaft og madrester bør tørres op med køkkenrulle. En karklud er næsten altid fugtig og ligger i køkkenet ved stuetemperatur. Det giver bakterierne gode vækstbetingelser. Desuden ved du ikke, hvad dine kolleger har brugt kluden til. Derfor skal den udskiftes mindst hver dag, siger bromatolog Lene Rasmussen.
Glem ikke skraldespanden
I det hele taget er det vigtigt at holde køkkenet rent for at undgå, at der kommer bakterier i maden. Især køkkenbordet skal holdes rent, fordi maden ofte kommer i direkte kontakt med bordpladen. Så gør rent efter dig selv.
I skraldespanden er der virkelig grobund for bakterier. Derfor skal den tømmes ofte, og der skal holdes rent omkring den. Skraldespanden eller skraldeposestativet skal vaskes af jævnligt.
Så er du mere til ajax end mug i mini- eller tekøkkenet, så undgår du madbakterier og behøver ikke at gå hjem fra arbejde med ondt i maven.
YouTube link
YouTube link