Skyl din frugt og grønt

Bakterier og virus gør, at flere og flere bliver syge af at spise det ellers sunde frugt og grønt. Så skyl din frugt og grønt grundigt, inden du sætter tænderne i dem.

Skyl din frugt og grønt grundigt, inden du spiser den. Så undgår du at blive syg. (Foto: Colourbox)Skyl din frugt og grønt grundigt, inden du spiser den. Så undgår du at blive syg. (Foto: Colourbox)

Hvert år giver frugt og grønt, især fra udlandet, både opkast og diarré hos forbrugerne. Og for hvert år der går, bliver flere og flere syge.

Derfor råder Fødevarestyrelsen nu forbrugerne til at skylle al frugt og grønt grundigt – også selv om frugten eller grøntsagerne se pæne og rene ud. For bakterier og virus kan ikke ses med det blotte øje.

Når flere og flere mennesker bliver syge af frugt og grønt, skyldes det blandet andet, at man i nogle lande kan finde på at vande og skylle afgrøderne med vand, der indeholder rester af afføring fra mennesker og dyr.

Men smitten kan også skyldes dårlig håndhygiejne hos de, der høster på markerne. Så fordi frugten eller det grønne er fra Europa, er der ingen garanti.

- Vi fik et salathoved fra Frankrig ind i landet, og da var der 400, der blev syge. Ligeså mange blev syge af rucolasalat fra Italien, fordi salaten var inficeret med bl.a. salmonella, siger specialkonsulent Annette Perge, Fødevarestyrelsen.

Kog babymajs og sukkerærter

Derfor er det vigtigt, at du skyller al frugt, salat, spirer, gnavegrønt og krydderurter grundigt, inden du spiser det råt. Ligesom du skal give babymajs og sukkerærter et kort opkog, før du spiser dem. Mange er nemlig især blevet syge af babymajs og sukkerærter.

Vi spiser som regel babymajs og sukkerærter rå, som snacks eller i en salat. Det er begge produkter, som kan tåle et kort opkog, uden at de ændrer sig væsentligt. Et kort opkog giver derfor ekstra sikkerhed.

- Specielt babymajs har en struktur, hvor det er svært at skylle al forurening af. I det hele taget giver en ujævn struktur en større risiko, fordi det gør det sværere at skylle alle urenheder og bakterier væk. Derfor kan det også være en god ide at skylle hvert enkelt blad i icebergsalaten godt og grundigt. I stedet for bare at lægge alle salatbladene ned i en skål med vand, og på den måde skylle salaten, siger Annette Perge Fødevarestyrelsen.

Renser også for sprøjtegift

Hun påpeger, at det er en god vane at skylle sin frugt og grøntsager. For ikke alene bliver virus og bakterier skyllet væk. Det gør også eventuelle rester af sprøjtegifte.

Det er ikke bare i Danmark, at flere og flere bliver syge af det grønne. Det er også et stigende problem i vores nabolande og USA.

- Det er stadig sådan herhjemme, at der er flest, der bliver syge af at spise bakteriefyldt kød. Men i USA er tallet ved at vende. Så der er lige ved at være flere, der bliver syge af at spise bakterieinficerede grøntsager og frugt, siger Annette Perge, Fødevarestyrelsen.