Tips til forårsrengøringen
Få gode tips til, hvordan du svinger den store støvkost og får gjort ordentligt rent i hjemmet.
Rengøringsassistenterne og deres tillidsrepræsentant, Graciela Alulong (pink trøje), på Nationalmuseet i København kommer med masser af gode råd, når den næste store rengøring skal søsættes. (Foto: Harry Nielsen) Forårsrengøring. Det lyder som noget, man vil gøre meget for at undgå, men faktisk er det ret vigtigt, at du engang imellem kommer til bunds i nullermænd og andre bakteriebomber.
Tillidsrepræsentant for rengøringsassistenterne på Nationalmuseet, Graciela Alulong, forklarer hvor vigtigt det er, at man gør rent i sin seng, som er en kæmpe buffet for støvmider.
- Når vi sover, afgiver vores hud små stykker skæl, som støvmiderne lever af. Derfor er det vigtigt, at man skifter sengetøj ugentligt, og at man ryster og banker sin pude og dyne og støvsuger madras, seng og under sengen, forklarer Graciela Alulong og fortsætter:
- Det er er især vigtigt, hvis man har allergi, men det forebygger også allergi at holde støvet nede.
Gør rent fra loft til gulv
Start med at gøre rent fra loftet og ned, så du får så meget støv med som muligt. Tag din støvkost og børst spindelvæv og støv væk fra lofter, skabe, lamper og andre flader, som du ikke ellers plejer at komme til. Dette lægger sig nemlig på gulvet, så du til sidst kan støvsuge det hele op.
Når du støvsuger, så husk at støvsuge gardiner stole og sofaer med. Der kan gemme sig en masse støv i dem. Få ryddet gulvet så meget op som muligt. Det er nullermænds yndlingsgemmesteder.
Når gulvene skal vaskes, er det vigtigt at se på, hvilket materiale de er lavet af. Trægulve skal have brun sæbe, og så skal de vaskes over med lunkent vand.
- Og det er vigtigt, at de bliver vasket over med vand, for ellers danner der sig en hinde ovenpå gulvet, som bliver beskidt. Når man så vasker med sæbe næste gang, bliver det svært at få gulvet ordentligt rent.
Har man klinkegulv, skal det vaskes i universalrengøringsmiddel, men engang hver 3. måned er det ifølge rengøringsassistenterne godt at vaske gulvene i brun sæbe. På den måde får de lidt næring.
Fjern fugten
Når rengøringsturen kommer til toilettet er det vigtigt at få luftet ordentligt ud, så der ikke er fugt i luften. Det er den som sætter sig og danner grobund for svamp. Desuden er det vigtigt, at man tørrer fliserne af hver eneste gang, man har været i bad og derefter tørrer dem efter med en våd klud.
- Det er nemlig ikke godt at efterlade dem våde, for det danner også mange bakterier.
Ifølge rengøringsassistenterne skal man også huske at vaske badeforhænget i vaskemaskinen, fordi der ofte sidder mugpletter og bakterier i det.
En god idé er at skure fliserne godt hver tredje måned, så man kommer så mange bakterier til livs som muligt. Det er også godt at få skuret vask og toilet grundigt, fordi der hænger så mange bakterier fast.
- Hvis man dagligt bruger en toiletbørste, kan man faktisk undgå, at der kommer store kalkrande i kummen, som kræver meget mere arbejde at få fjernet, forklarer Graciela Alulong.
Drop dyre rengøringsprodukter
Når køkkenbordfladerne skal have en omgang, er det bedst at bruge natursæbe, fordi sæberester kan ende i maden, og skrappe rengøringsmidler indeholder meget parfume og andre allergifremkaldende stoffer.
Brun sæbe gør underværker, når ovnen skal renses. Så spar pengene på de dyre ovnprodukter. Rådet lyder, at man tager en tyk brun sæbe og giver hele ovnen et tykt lag brun sæbe.
Riste og bageplader kan også smøres ind og sættes ind i ovnen. Derefter tænder man for ovnen på 100 grader, og så snart den er varm, kan man skylle ovn og riste efter, og så ser det hele ud som nyt. Det samme kan bruges på glaskeramiske kogeplader. Her tænder man for kogepladerne, så de bliver varme, og straks derefter slukker man og skyller og tørrer efter.