Undgå ondt i maven efter julefrokosten
Hvert år på denne tid er der rigtig mange, der lægger sig med ondt i maven. Specielt når der er buffet til julefrokosten. Vil du undgå at være blandt de mange syge, så følg nogle enkle forholdsregler.
Buffeten til julefrokosten kan være den farlige kilde til roskildesyge og svineinfluenza. (Foto: Colourbox) I år er det ikke bare roskildesyge, der kan lægge dig i sengen efter julebuffeten. Truslen er dobbelt, fordi også svineinfluenzaen hærger.
Derfor gælder det om at være påpasselig og følge visse regler. Det er nemlig ikke dårlig mad, der gør os syge. Det er os juleglade frokostgæster, der smitter hinanden.
- Så har du dårlig mave, skal du blive hjemme. Også selv om du føler, du er rask. Roskildesyge smitter to dage efter du er blevet symptomfri, siger chefkonsulent Mette Nyborg, Fødevarestyrelsen.
Faktisk viser undersøgelser, at 60 pct. af alle sygdomstilfælde efter en buffet er roskildesyge. Men i år regner man med, at en del også vil blive smittet med svineinfluenza. Og selv om det er kedeligt, skal du blive hjemme, hvis du har de mindste symptomer.
Du kan dog trøste dig med, at du kan muntre dig, så snart du er symptomfri. For så smitter svineinfluenzaen ikke længere.
Vigtigt med god hygiejne
Når det handler om roskildesyge og svineinfluenza, er det ikke dårlig mad, man skal frygte. Det er snarere bakterier og virus fra kollegerne og serveringen, der kan gøre en syg.
- Det siger sig selv, at køkkenpersonalet ikke må møde syge på arbejde. Ligesom personalet skal sørge for, at der er skeer og tænger i maden, og at skeerne og tængerne er tilstrækkelige lange, så de ikke flader ned i maden, siger chefkonsulent Mette Nyborg, Fødevarestyrelsen.
Desuden må der ikke fyldes ny mad op i rester, og fadene skal tages ud og nye og fyldte sættes ind, påpeger hun.
Der skal også være personale, der overvåger buffeten. Så er der en gæst, der kommer til at nyse ned i ribbenstegen, bliver ribbensstegen straks båret ud, inden 20 glade julegæster bliver smittet.
Sådan undgår du at blive syg
Er du rask og skal hygge dig med kollegerne, er der nogle gode hygiejneråd, du kan følge for at undgå at blive syg.
1) Vask hænderne grundigt, inden du går til buffeten. Det er ikke nok med afspritning. Det dræber virus, der giver svineinfluenza, men ikke norovirus, som giver roskildesygen.
2) Vask hænderne grundigt efter toiletbesøg. Og vask hænderne mange gange i løbet af julefrokosten, også når du har fået et par snapse.
3) Brug tænger og skeer til at tage maden med. Er der ikke skeer og tænger i hvert fad, skal du bede om at få det. Og er en ske faldet ned i fadet, skal du ikke fiske den op. Du skal ha en ny.
4) Hold om brødet med et klæde, når du skærer det.
5) Tag en ny tallerken ved en ny portion. På den måde undgår du, at virus fra den ene tallerken overføres til den næste.
6) Hold dig fra buffeten, hvis du er syg fx. med opkast eller diaré - du smitter andre.
Kilde: fødevarestyrelsen