Færre ledige straffes for sjusk

Arbejdsløsheden er steget stødt under krisen, og det er blevet sværere at få nyt arbejde. Det presser de ledige og får dem til nidkært at følge jobcentrenes regler og søge job på livet løs.

- Når de ledige er presset, bliver de endnu mere opsat på ikke at miste det de har, lyder det fra Jørgen Helledie, leder af 3F's a-kasse i Frederikshavn. (Foto: Colourbox)- Når de ledige er presset, bliver de endnu mere opsat på ikke at miste det de har, lyder det fra Jørgen Helledie, leder af 3F's a-kasse i Frederikshavn. (Foto: Colourbox)

Færre og færre arbejdsløse bliver straffet for at sjuske med jobsøgningen, viser de seneste tal fra Arbejdsmarkedsstyrelsen. Siden 2008 er andelen af arbejdsløse, der bliver trukket i deres dagpenge for at bryde reglerne for arbejdsløse, faldet med en tredjedel.

I løbet af 2011 var det således blot 3,2 procent af de arbejdsløse, der brød reglerne. Mens 96,8 procent overholdt alle aftaler og krav til jobsøgning.

- En af forklaringerne kan være, at de ledige er mere omhyggelige med at overholde deres pligter og få noget ud af tilbuddene i en krisetid, siger Kristina Bendixen, der er vicekontorchef i Kommunernes Landsforening.

Det er ofte kommunernes jobcentre, der indstiller til a-kasser, hvis de ledige bryder reglerne og skal trækkes i dagpenge.

Troede de ville finde job hurtigt

I Nordjylland er der få ledige stillinger at søge for ufaglærte og faglærte. Mange af de 3F'ere, der er blevet fyret under krisen har arbejdet hele deres liv og er ikke vant til at være arbejdsløse.

- De er chokerede, fordi de troede, de ville finde nyt job efter en måned eller to. De ledige søger meget ihærdigt og måske mere end nogensinde, fortæller Jørgen Helledie, leder af 3F's a-kasse i Frederikshavn.

Katastrofe at miste dagpenge

Virvaret af jobplaner, private jobfirmaer og samtaler på jobcentret er vokset i takt med arbejdsløsheden. Er de arbejdsløse ikke til rådighed for arbejdsmarkedet, bliver de trukket i dagpenge efter "bekendtgørelsen om selvforskyldt ledighed".

- Det er en katastrofe for dem at miste deres dagpenge i tre uger. Det har folk ikke råd til, forklarer Jørgen Helledie.

Derfor står de ledige på pinde for at opfylde de indviklede regler og undgå at blive trukket i deres dagpenge.

- Den høje arbejdsløshed har skubbet dem ud i langtidsledighed, og de finder ud af, at det er svært at leve på dagpenge. Når de ledige er presset, bliver de endnu mere opsat på ikke at miste det de har, lyder det fra Frederikshavn.