3F: Byggefolk skal bygge
3F afviser tidligere overvismand - der vil have ledige bygningsarbejdere flyttet til plejesektoren i stedet for fremrykning af offentlige investeringer.
3F afviser tidligere overvismand, der vil have ledige bygningsarbejdere flyttet til plejesektoren i stedet for fremrykning af offentlige investeringer. I stedet for at fremrykke offentlige investeringer skal de mange, der bliver ledige inden for ikke mindst byggeriet, som følge af den øjeblikkelige krise, omskoles til hjemmehjælpere.
Sådan lyder forslaget fra formanden for Velfærdskommissionen, tidligere overvismand Torben M. Andersen.
En række organisationer - blandt andre 3F, LO og Dansk Byggeri - har appelleret til regeringen om at fremrykke offentlige investeringer som svar på den hastigt stigende ledighed blandt ikke mindst ufaglærte.
Siden nytår er der fyret 150 personer om dagen. Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE-rådet) forventer 3-4.000 flere ledige hver eneste måned resten af året, og at ledigheden når 120.000 personer ved årets udgang.
- Der er derfor brug for handling og investeringer, som tilgodeser både beskæftigelse og velfærd. Det er sund fornuft og rettidig omhu, siger Per Christensen, forbundssekretær i 3F.
3F præsenterede tidligere på måneden en såkaldt akut jobpakke ved at øge de offentlige investeringer for i første omgang otte milliarder kroner i kommunerne. Det vil allerede i år kunne give flere end 7.000 nye arbejdspladser.
Nej, siger Torben M. Andersen til Jyllands-Posten.
- Byggebranchen har været unaturlig stor og kunstigt pustet op af belåning af friværdier. Derfor giver det ingen mening at forsøge at fastholde det beskæftigelsesniveau, vi har haft i byggebranchen. Vi skal have flyttet folk over til områder, hvor der mangler arbejdskraft, for eksempel i ældreplejen, siger han.
3F: Investering i velfærd
Per Christensen: - Vores jobpakke er ikke kun en hjælpepakke til byggeriet. Det er en samfundspakke, som giver arbejdspladser og mere velfærd. Det er ikke bare byggeriet, der fyrer folk. Det sker i mindst lige så høj grad i industrien, og også andre brancher rammes. Alle indikatorer for den økonomiske udvikling peger den forkerte retning. Derfor er der brug for at investere i vores fremtidige velfærd. Det er jo ikke fornuftige projekter, der mangler. Kommunerne har udskudt renoveringer og nybyggeri for flere milliarder på grund af regeringens frygt for overophedning. Den frygt må være langt, langt væk nu.
- Der findes knap 1.600 folkeskoler, så en umiddelbar bevilling på tre milliarder kroner svarer til, at hver skole i gennemsnit kan få halvanden million, og så er der stadig lidt tilbage til andre offentlige bygninger. Jeg tror, de fleste skoleinspektører kan finde renoveringsbehovet i løbet af få minutter. Det er i situationer som den nuværende med nedgang, vi skal investere - til gavn for både beskæftigelse og velfærd, siger Per Christensen.
Skal ikke ned i stort sort hul
For John Larsen, formand for Byggegruppen i 3F, handler det ikke om at fastholde niveauet fra 2007, hvor byggebeskæftigelsen toppede.
- Det er rigtigt, at byggebeskæftigelsen var ekstrem og unaturligt høj i 2007. Byggebranchen er kendetegnet ved, at det går op og ned. I gode tider kommer der arbejdskraft fra andre brancher, i dårligere søger mange over i andre brancher. Det ser vi også denne gang, og det vil da også være helt fint, hvis nogle søger nye udfordringer i plejesektoren. Det er bare ikke det, det handler om nu og her.
- Det handler om at sikre, at byggeriet ikke går fuldstændig i stå, og vi havner i et sort hul. Det vil være til stor skade. Det vil jage ikke mindst de ældre og de unge væk fra branchen. De ældre vil forsvinde først, og de kommer ikke tilbage. Dernæst vil de unge vælge byggebranchen fra, hvis fremtidsudsigterne bliver for brogede, så kan man faktisk på sigt komme i den situation, at byggeriet mangler kvalificeret arbejdskraft. Hverken byggeriet eller arbejdsmarkedet som sådan har brug for en sådan stop and go-udvikling, siger John Larsen.
Byggeledigheden har medio januar passeret 10 procent. Størst ledighed har murerne, hvor flere end hver femte er uden arbejde.