Byggeriets nedtur fortsætter

Byggebeskæftigelsen falder med 30.000 personer på tre år, forudser de økonomiske vismænd

Byggebeskæftigelsen falder med 30.000 personer på tre år, forudser de økonomiske vismænd i ny rapport. 
 (Arkivfoto: Harry Nielsen.)Byggebeskæftigelsen falder med 30.000 personer på tre år, forudser de økonomiske vismænd i ny rapport. (Arkivfoto: Harry Nielsen.)

Byggebranchen er for stor, og den høje beskæftigelse i branchen kan ikke opretholdes. Beskæftigelsen i branchen falder hurtigt og med tilsammen 30.000 personer.

Sådan lyder den dystre spådom fra Det Økonomiske Råd, de såkaldte vismænd.

I den netop offentliggjorte konjunkturvurdering noterer vismændene, at beskæftigelsen i byggesektoren har været meget fleksibel gennem opsvinget og er steget med 30.000 personer fra 2004 til 2007.

Byggebeskæftigelsen er begyndt at falde, og det vil fortsætte de kommende år, idet efterspørgslen er stærkt aftagende, noterer vismændene.

Vurderingen er, at beskæftigelsen falder med de cirka 30.000 ekstra job, som opsvinget har givet, og at den samlede beskæftigelse i 2011 vil være nede på niveau som i 2004.

Brug for offentlige investeringer

I byggefagene er der ikke overraskelse over vismændenes vurdering.

- For det første har den økonomiske sagkundskab tidligere udtalt, at byggebranchen er for stor. For det andet betyder faldende huspriser, mindre friværdi og tilbageholdende banker, at den private foretagsomhed indskrænkes. For det tredje kan vi jo ved selvsyn konstatere, at der er mange boliger og erhvervslokaler til salg eller leje, og at behovet for nybyggeri derfor er stærkt reduceret, siger John Larsen, formand for Byggegruppen i 3F og for samarbejdsorganet BAT-kartellet.

Den manglende private og erhvervsmæssige efterspørgsel forpligter imidlertid det offentlige Danmark til at sikre, at byggeriet ikke falder i et dybt hul, og at mange ikke mindst unge forlader branchen, mener han.

- Derfor bør stat, regioner og kommuner naturligvis udnytte de ledige hænder til at få sat gang i de omfattende renoveringsopgaver, som man de seneste år har skubbet foran sig på grund af frygt for overophedning. Jeg har med tilfredshed noteret, at en række kommuner har fremlagt ambitiøse planer for at indhente vedligeholdelsesefterslæbet. Nu handler det mest om, at regeringen løsner grebet om kommunerne, siger John Larsen.

Han minder om, at der - om end ikke lige det første år - er planlagt en række store beskæftigelseskrævende anlægsprojekter som eksempelvis københavnsk metroring og Femer-forbindelse.