Lokal solidaritet vinder frem
3F’ere styrker solidariteten med kolleger i ulande gennem nye lokale og landsdækkende grupper. Der er brug for at sætte en dagsorden herhjemme, mener forbundets internationale sekretær.
3F'ere går ind i internationalt solidaritetsarbejde. Her er det 3F i Silkeborg, der protesterer mod forhold for indiske arbejdere. (Foto: Claus Haagensen/Chili) Man behøver ikke krydse kommunegrænsen for at lave internationalt solidaritetsarbejde.
Den erfaring vinder indpas blandt flere 3F’ere. Forbundet har projekter over det meste af verden, men i øjeblikket er der ikke mindst grøde i det internationale solidaritetsarbejde rundt om i Danmark. Drivkraften er lokale ildsjæle på virksomheder og i afdelinger.
- Der sker meget på arbejdspladser, fra fagforening til fagforening og i landsklubber. Vi mærker, at lokale tillidsfolk og græsrødder sætter sig igennem, fordi de ønsker at støtte kolleger og arbejdere i udlandet, fortæller Sune Bøgh, international sekretær i 3F.
Lokalt arbejde får større betydning
Han forudser, at det lokale og hjemlige arbejde får større betydning fremover:
- Det er klart, at vores projekter gør en forskel i de ulande, hvor vi er. Men arbejdet skal også gerne have betydning herhjemme og være med til at sætte en dagsorden, siger Sune Bøgh.
Der er landet over opstået flere nye solidaritetsgrupper i 3F, som støtter kolleger i udlandet. Blandt andet hjælper danske renovationsarbejdere, lufthavnsansatte og havnearbejdere deres respektive kolleger i Mellemamerika med gode råd og kontant støtte. Det er nye initiativer, der er blevet til gennem lokalt engagement på arbejdspladser og i klubber, fortæller Sune Bøgh.
Havnearbejdere besøger Danmark
I denne uge besøger otte havnearbejdere fra Nicaragua således deres danske kolleger for at udveksle erfaringer med at sikre ordentlige vilkår for løsarbejdere. Havnearbejdere i danske havne har selv indsamlet ikke mindre end 70.000 kroner til at finansiere besøget.
- I sommer besøgte vi Nicaragua og nåede at danne os et indtryk af alle landets havne. Vi kunne tydeligt se, at det var de mange løsarbejdere, der arbejdede uden hjem, under dårlige forhold og uden nogen form for sikkerhed. Løsarbejderne kæmper for at komme i fagforening og få en overenskomst, og det er der en masse erfaringer med i Danmark. Derfor mente vi, at det var vigtigt, at de kom herover, siger Caja Bruhn fra havnearbejdernes solidaritetsgruppe.
Havnearbejdernes Landsklub gik aktivt ind i arbejdet, og i denne uge besøger centralamerikanerne havne i København, Malmø, Kolding, Århus, Skagen, Esbjerg og Aalborg. De deltager også på havnearbejdernes landskonference.
- Det er tydeligt, at vi på mange måder taler samme sprog og forstår hinanden på tværs af grænserne. Jeg tror, at nicaraguanere kan få en del ud af at se vores forhold og vores netværk, der også bliver brugt til at tage politiske kampe, blandt andet i EU, siger Caja Bruhn.