Aktion for fængslet chauffør i Iran
I Iran banker og fængsler myndighederne tillidsfolk. Vær med i international kampagne for at bedre vilkårene i Iran og få løsladt den fagligt aktive buschauffør Mansour Osanloo.
- Jeg kan kun håbe, at så mange som muligt vil skrive under og hjælpe med at udbrede kendskabet til ITF's kampagne om forholdene for vores kollega og andre arbejdere i Iran, siger Jan Villadsen, der er formand for 3F's Transportgruppe og medlem af ITF's ledelse.
Sidste sommer blev den 47-årige buschauffør Mansour Osanloo hevet ud af sin bus, banket og bragt til et af sit lands berygtede fængsler.
Myndighederne stod bag. Og den slags uhyggelige vilkår er almindelige i Iran. Især hvis man er fagligt aktiv som Mansour Osanloo.
Som formand for buschaufførernes fagforening i Iran er han gentagne gange blevet forfulgt af de iranske myndigheder for sit faglige arbejde.
I dag sidder den iranske chauffør fortsat i det berygtede Evin fængsel i Irans hovedstad Teheran dømt for at "konspirere mod den nationale sikkerhed".
Den slags risikerer man lange fængselsstraffe eller dødsdom for i Iran. Også selv om den såkaldte konspiration har bestået i at organisere og kæmpe sine kollegers sag og arbejde for faglige rettigheder.
Deltag i kampagne
På grund af forholdene i Iran og sagen mod Mansour Osanloo har ITF (det internationale transportarbejder forbund) søsat en kampagne, der blandt andet går ud på at få løsladt den fagligt aktive chauffør.
Dagen 6. marts er udråbt som International Aktionsdag, hvor solidaritet med iranske arbejdere er i højsædet.
Det er muligt at bakke op om faglige rettigheder i Iran og deltage i kampagnen for at få løsladt Mansour Osanloo. Man kan blandt andet deltage ved at underskrive et brev med krav til Irans præsident.
- Jeg kan kun håbe, at så mange som muligt vil skrive under og hjælpe med at udbrede kendskabet til ITF's kampagne om forholdene for vores kollega og andre arbejdere i Iran, siger Jan Villadsen, der er formand for 3F's Transportgruppe og medlem af ITF's ledelse.
Dødsdom over faglig
Også andre faggrupper kæmper en alvorlig kamp mod det iranske styre.
For nylig blev den iranske journalist Adnan Hassanpour dømt til døden ved en iransk domstol for nogenlunde samme "forbrydelse" som buschaufføren Mansour Osanloo.
Anklagen var "undergravende virksomhed vendt mod den nationale sikkerhed". Men den iranske journalist havde arbejdet på en kurdisk ugeavis samt for udenlandske medier som Voice of America.
Derfor har Dansk Journalistforbund skrevet til det iranske justitsministerium for at kræve Adnan Hassanpour løsladt øjeblikkeligt.
Brevet indgår i en international kampagne sat i søen af International Federation of Journalists.