Solidaritet til debat
Trods forandringer i strukturen fortsætter 3F’s internationale arbejde i en lang række lande.
Enrique fra Honduras slap af med giftige kemikalier på arbejdet med 3F's hjælp i den forløbne kongresperiode. (Foto: Søren Zeuth) Det internationale arbejde i 3F kan se tilbage på en turbulent periode, når forbundet går til kongres den 14. september.
3F har været sat på slankekur, under pres fra faldende medlemstal, og det har skabt debat – også om det internationale arbejde.
Hovedbestyrelsen udvalgte i begyndelsen af 2007 en række kerneopgaver for 3F, og her er de internationale solidaritetsprojekter ikke imellem. Den internationale afdeling er nedlagt og området hører nu under Fagpolitisk Center For Arbejdsliv i 3F.
Støtter fagforeninger i udlandet
Alligevel er der ikke sket store forandringer i selve solidaritetsarbejdet, vurderer Steen Andersen, næstformand i 3F:
- Det handler stadig om at støtte fagforeninger i ulandene gennem solidaritetsarbejdet, blandt andet via projekter i Mellemamerika, det sydlige Afrika, Østeuropa og dele af Asien, siger Steen Andersen.
For få uger siden fik 3F en ny to-årig bevilling fra Danida til at lave projektarbejde i Mellemamerika efter rosende kritik af projekterne fra Udenrigsministeriet.
Til Vietnam – og hjem igen
Steen Andersen forklarer, at omlægningen i administrationen gør, at aktiviteterne kan fortsætte, om end med lidt færre ansatte. De 3F’ere, der er ansat til at arbejde med internationalt projektarbejde vil fremover sidde i kontorfællesskab med Fagbevægelsens Ulandssekretariat under LO og en række andre ngo’er.
- 3F vil fortsat have fokus på, at den internationale solidaritet skal forankres lokal – i afdelinger og på arbejdspladser landet over, selv om der måske er blevet færre penge, siger Steen Andersen.
Også på andre fronter har 3F’s internationale arbejde undergået forandringer. I februar 2005 åbnede forbundet et kontor i Hanoi i Vietnam. formålet var at styrke landets fagbevægelse og skabe bedre forhold for arbejderne i samarbejde med de mange danske virksomheder i området. Allerede i slutningen af 2006 måtte kontoret dreje nøglen om af sparehensyn.
Forslag om en krone til solidaritet
På kongressen stiller 3F Midtjylland, Randers og Silkeborg forslag om, at en krone af kontingentet pr. medlem pr. måned går til 3F’s internationale arbejde.
- Målet er, at forbundet selv er i stand til at gennemføre international solidaritetsarbejde. Samtidig har det den symbolværdi, at alle medlemmer kan se, hvor meget der bliver brugt, siger Christian Juhl, formand for 3F Silkeborg. Afdelingen er også med til at stille forslag om, at international solidaritet fastholdes som en central opgave i hele 3F.
- International solidaritet er ikke et lille sidespørgsmål. Især ikke i en tid med rasende globalisering og virksomheder og arbejdere, der flytter på tværs af grænser, siger Christian Juhl.
Han håber, at det internationale arbejde kan opnå en synergieffekt i samarbejde med 3F’s seks grupper.