Vi lider under dårligt indeklima på jobbet

Mere end hver fjerde kæmper med træthed og hovedpine på grund af dårligt indeklima på jobbet, det påviser ny undersøgelse. Men faktisk er der penge i at forbedre indeklimaet.

Hovedpine og træthed er nogle af de gener, man kan opleve, hvis indeklimaet på arbejdspladsen er dårlig. (Foto: Colourbox)Hovedpine og træthed er nogle af de gener, man kan opleve, hvis indeklimaet på arbejdspladsen er dårlig. (Foto: Colourbox)

Tung luft, støj og varme eller kulde gør dagene på jobbet lange for mange danskere, og ledelsen tager det ikke alvorligt. På trods af, at der faktisk er kontante fordele ved et godt indeklima.

Mere end hver fjerde dansker mener indeklimaet på deres arbejdsplads er ubehageligt. Fem procent føler ligefrem, at det er meget ubehageligt.

Det viser en rundspørge foretaget af Epinion for virksomheden Camfil Farr. Epinion har interviewet 1.000 repræsentativt udvalgte danskere om indeklima på jobbet. Næsten 22 procent oplever indeklimaet på arbejdet som en smule ubehageligt.

Konsekvenserne af det dårlige indeklima er blandt andet træthed, problemer med koncentrationen og irriterede slimhinder. 40 procent mener, de kunne arbejde mere effektivt, hvis indeklimaet var bedre.

Mange grunde til dårligt indeklima

Der er mange grunde til problemerne, mener Per Axel Clausen, seniorforsker ved det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.

- Tør luft om vinteren er et typisk problem, der giver irriterede slimhinder. På skoler og andre steder kan der også være problemer med mange mennesker på lidt plads og for dårlig ventilation. Det giver meget kuldioxid og lidt ilt, og kan give træthed, siger Per Axel Clausen.

- Trenden med storrumskontorer har givet flere problemer. Mennesker med eget kontor klager mindre over indeklimaet, måske fordi de selv bestemmer temperaturen og hvor ofte der bliver luftet ud, siger Per Axel Clausen.

- Oveni kommer så afgasning fra byggematerialer og maling og ældre kopimaskiner uden ozonfilter, og hvad der kan være af gener på industrivirksomheder, siger Per Axel Clausen.

Bedre indeklima betaler sig

I undersøgelsen oplever de fleste, at ledelsen ikke tager deres problemer alvorligt. 45 procent svarer, at indeklima i mindre grad eller slet ikke er et prioriteret indsatsområde hos ledelsen på deres arbejdsplads.

Kun hver fjerde har oplevet, at der de sidste to år er lavet ændringer på deres arbejdsplads for at forbedre indeklimaet.

Geo Clausen, lektor på Danmarks Tekniske Universitet (DTU), har forsket i indeklimaets effekt på menneskers komfort, sundhed og præstationer. Han forstår ikke, at problemerne ikke bliver taget alvorligt.

- Vi er totalt uforstående overfor det, hvis ledelsen ikke vælger at gøre noget ved indeklimaet. Der er kontante fordele i det, og det er ikke raketvidenskab. Det handler om ventilation, akustik og lys, og der findes gode rådgivere og standarder indenfor det hele, siger han.

Geo Clausens undersøgelser viser, at mennesker typisk arbejder 5-10 procent mere effektivt, hvis indeklimaet er godt.

- Det skal ses i forhold til, at det koster mellem 0,5 og en procent af en medarbejders lønsum at forbedre indeklimaet. Så det er et rigtigt dumt regnestykke ikke at lave et godt indeklima for medarbejderne, siger Geo Clausen.

Spørger man medarbejderne selv, så svarer 36 procent i Epionions undersøgelse, at bedre ledelse og højere løn vil forbedre deres produktivitet, men ind på andenpladsen kommer "Forbedret indeklima", som 28 procent mener ville gøre dem mere produktive.