Så køkkenhaven nu

Nu er det tid til at så radiser, squash, ærter og andre lækkerier i køkkenhaven. Få gode råd til et godt udbytte af grøntsagerne.

Nu er det tid til at få fingrene i mulden og så køkkenhaven, hvis du på sigt vil høste friske grøntsager til spisebordet. (Foto: Colourbox)Nu er det tid til at få fingrene i mulden og så køkkenhaven, hvis du på sigt vil høste friske grøntsager til spisebordet. (Foto: Colourbox)

Så er det tid til at tage de grønne fingre på og få sået grøntsager i køkkenhaven.

Og det bedste af det hele er, at man ikke engang behøver at grave sin køkkenhave, inden man sår.

- Hvis man har en god havejord, fraråder jeg, at man graver jorden- også om efteråret, fordi man forstyrrer det biologiske liv i jorden, forklarer Kim Tang, der er fagkonsulent hos Danske Anlægsgartnere.

- Men det er godt at kultivere jorden, inden man sår, og her er det godt at tilføre jorden noget kompost fra for eksempel sin kompostbeholder. Et tyndt lag på cirka 3 cm, som blandes med 10-15 cm af jorden. På den måde vil der ikke være så meget behov for gødning, siger fagkonsulenten.

De fleste grøntsager kræver en jordtemperatur på 8–12 grader, hvilket jorden normalt først har hen i maj. Hvis man for eksempel sår løg og porrer ved for kolde jordtemperaturer, kan de risikere at gå i blomst eller stok.

- Jeg anbefaler altid at følge lidt med i vejrudsigten, inden man går i gang med såningen. Det er vigtigt, at jorden ikke udtørrer og solen ikke bager ned de første dage efter såningen. Bedst er det, hvis vejrudsigten står på overskyet vejr med regn, forklarer Kim Tang.

Så med omhu

Når man skal til at så sine frø, er det vigtigt, at de ikke kommer for langt ned i jorden. Jo hurtigere frøet spirer op over overfladen, desto hurtigere kan det hente energi fra solens stråler. En god huskeregel er, at man lægger frøet ned i jorden to gange frøets størrelse.

- Som udgangspunkt siger man, at frøene kun skal dækkes med 1-2 cm jord. Store frø som ærter og bønner kan bedre tåle at komme længere ned i jorden, men det er ikke nogen fordel, hvis de skal spire hurtigt, forklarer Kim Tang.

Fagkonsulenten forklarer videre, at det er bedst at så, når der er udsigt til vand de nærmeste dage. Men hvis der er en tør periode, er det fint at vande et par gange om ugen. For man kan faktisk godt vande for meget, så man sænker spiringsperioden.

Dog skal en plante som persille have meget vand, for ved bare lidt tørke, dør planten.

Få grøntsager ad to omgange

Når man har plantet sine frø, er det vigtigt, at man holder øje med ukrudt, fordi det stjæler næring og vand fra frøene.

Grøntsager som radiser, salat og spinat kan man faktisk nå at så ad to til tre omgange. Men når man sår flere gange i samme jord, gælder det om at tilføre den næring. Ellers kan grøntsagerne blive mindre.

- Så gælder det bare om at rive og kultivere, inden man sår igen. Grøntsager som radiser, salat og spinat smager også langt bedre, når de er spæde, så man kan faktisk godt nå op på tre gange over en sommer. Jo længere sådanne grøntsager står, desto mere bitre og grove bliver de, fortæller Kim Tang.

Det bedste udgangspunkt for et godt udbytte i køkkenhaven er, at man har en god jord. Ifølge fagkonsulenten er en god jord mørk, let at grave i og ikke alt for leret.

- Mange grøntsager som for eksempel kartofler kan ikke lide, hvis jorden er for leret, men lidt ler i jorden skal der til, for der er også mange mineraler. Men man kan jo heldigvis selv tilføre jorden næring via sin kompost eller med kunstgødning.