Universitetsrengøring koster over en million mindre
Københavns Universitet skal sende rengøringen i udbud næste år, selvom analyser viser, at den koster over 1,4 million kroner mindre end et privat firma ville kunne gøre det for. Vanvittigt, siger tillidsrepræsentanter og 3F.
1,4 millioner kroner. Så meget er rengøringen på Københavns Universitet billigere end et privat firma. Alligevel skal rengøringen i udbud næste år. (Arkivfoto) Rengøringen på tre af Københavns Universitets fire hovedafdelinger skal næste år sendes i udbud.
Men en analyse foretaget af et eksternt konsulentfirma viser samtidigt, at rengøringen, som den varetages i dag i afdelingen Indre By, er omkring 900.000 kroner billigere, end et firma "ude i byen" ville kunne gøre det for. Desuden viser en anden analyse, at rengøringen på Universitetsafdelingen på Amager er cirka 500.000 kroner billigere.
- Det er fuldstændigt vanvittigt. Nu har vi i en analyse fået underbygget, at det faktisk kører meget godt. Men alligevel skal vi i udbud. Jeg kunne forstå, hvis vi lå lige på vippen, men 900.000 kroner er altså en pæn stor margin. Hvorfor skal vi så i spil?, spørger tillidsrepræsentant for 45-50 rengøringsassistenter, Marianne Ager fra Universitetsafdelingen i Indre By.
- Vi har kæmpet hårdt imod det gennem mange år og gjort rigtig meget for at få rengøringsdelen til at køre godt. Vi var for eksempel med i et projekt med Personalestyrelsen tilbage i begyndelsen af 2000-tallet, hvor vi blev kåret som "Danmarks bedste rengøring". Når vi så får lavet sådan en analyse, virker det fuldstændigt urimeligt, at vi skal i udbud. Til gengæld bliver det dyrt, tidskrævende og energikrævende at skulle igennem en udbudsproces, siger Elsebeth Andersen, der er fællestillidsrepræsentant for rengøringsassistenterne på de fire universitetsafdelinger.
Lukket diskussionen
Det er Universitetets driftschef for Indre By, Erwin Koster Kristensen, der har fået rengøringsanalysen i Indre By sat i værk. Han bekræfter, at den viser, at rengøringen, som den udføres nu af universitetet selv, er konkurrencedygtig for en sum, der svarer til cirka 900.000 kroner.
- Alt andet lige var jeg helst fri for at lave det her udbud, og jeg har da også forståelse for, at tillidsrepræsentanterne finder det mærkeligt. Men universitetsledelsen er i sin gode ret til at få det prøvet af, siger Erwin Koster Kristensen.
- Men til gengæld er jeg også ved godt mod, for jeg mener, at vi er konkurrencedygtige og derfor kan vinde udbuddet selv. Og så får vi lukket den diskussion, der altid er om, hvad sådan noget som rengøring koster, siger Erwin Koster Kristensen.
"Skamme" sig over betalt frokost
Marianne Ager er ikke glad for at blive målt og vejet, og hun frygter, det bliver konkurrence på ulige vilkår.
- For eksempel har vi opnået betalt frokost i vores overenskomst, men det skal vi nu nærmest til at "skamme" os over, fordi den bliver en voldsom hæmsko i en konkurrencesituation. For man kan jo desværre ikke kræve, at private firmaer skal tilbyde betalt frokost, siger Marianne Ager.
- Vi er desuden oppe på at gøre 350 kvadratmeter rent i timen. Derfor kan man nærmest kun konkurrere på, hvem af firmaerne, der kan lønne lavest og slide deres medarbejdere hurtigst ned. Jeg kan ikke forstå, at vi skal acceptere nedslidning, fordi der er nogen, der skal tjene penge på os.
Hun har ganske vist en vis tro på, at Universitetets rengøring vinder med et eget bud.
- Det burde vi, men om nogle år har vi så bare problemet igen. Jeg er træt af et evigt udbudsspøgelse, der puster os offentligt ansatte i nakken, siger Marianne Ager.
Elsebeth Andersen føjer til, at selvom analysen viser, man er konkurrencedygtig, er der aldrig nogen garanti.
- Det er ingen sikkerhed for, at vi får opgaven. Visse rengøringsselskaber kan finde på at lave "meget billige tilbud", og der er grænser for, hvor meget vi kan spare og lægge navn til, siger Elsebeth Andersen.
Københavns Universitets indkøbschef Peter Lintrup vil ikke udtale sig om sagen og henviser til Universitetsdirektør Jørgen Honoré, som det ikke er lykkedes Nyhedsbrevet 3F at træffe.