En anden vej end udlicitering

Vi skal være bedre til at finde alternativer til udlicitering og vise, at det koster borgerne dyrt. Sådan lød det fra den offentlige gruppekonference, hvor der også blev slået på tromme for mere synlighed og mere i løn.

Vi skal være bedre til at vise, at bevidstløse udliciteringer kan vendes til udviklende omstillingsprocesser for medarbejderne.

Sådan lød et af hovedbudskaberne fra gruppeformand Ellen K. Lykkegård i hendes første gruppeberetning i 3F's offentlige gruppe.

Ændrede organisationsformer i det offentlige - og ikke mindst udlicitering - løb som den røde tråd under gruppekonferencen onsdag.

- Vi skal være bedre til at finde alternativer til udliciteringer og outsourcing. Og vise, at arbejdsgiveren kan få mere fleksibilitet i opgaveløsningen, og medarbejdere kan få sundere job med mere udvikling, hvis de kommunale arbejdsgivere inddrager 3F som medspiller, lød Ellen K. Lykkegårds mål.Men det bliver en hård opgave. Og det kræver rigtig mange ressourcer fra den offentlige gruppe, afdelingsrepræsentanter og tillidsfolk, ikke mindst fordi der er politisk modvind fra Christiansborg, var konferencedeltagerne enige om.

- Kæden hopper af, når for eksempel Skov- og Naturstyrelsen skal have 40 procent af deres opgaver i udbud, og styrelsen ikke selv må gå ind og byde på opgaver, de selv er bedst til at udføre. Så bliver det grotesk, og det bliver den politiske dagsorden, der styrer, frem for en fornuftig løsning, lød det fra gruppeformanden.

Mangler værktøjer

Men vi har ikke altid værktøjerne til at tage udfordringen op, lød det blandt andet fra Gunhild Hansen, formand for 3F Vejle.

- Er der specialister i udlicitering i forbundet, der kan træde til med det samme? Vi skal have kurser i at arbejde politisk med emnet, lød en af hendes bønner.

John Hansen, 3F Mariager Fjord, istemte:

- Det drejer sig om at sætte fokus på de kommunale udbudspolitikker, for det er der, man udstikker retningslinjerne. Vi skal inddrage tillidsrepræsentanter så tidligt som muligt. Vi skal gøre det synligt, hvor man gør det forkert, og hvor det går ud over borgerne, og der skal være fokus på det fra central hånd, ligesom vi skal sørge for, at det kommer i de lokale medier, sagde John Hansen.

Usynlighed en katastrofe

I det hele taget var "synlighed" på manges læber i beretningsdebatten. Både i forhold til at øge medlemmernes interesse for de offentlige overenskomstforhandlinger, men også i forhold til 3F's synlighed i mediedebatten om udviklingen i den offentlige sektor.

- Jeg synes, det er en katastrofe, at vi i 3F og den offentlige gruppe er så usynlige i hele mobiliseringsarbejdet omkring velfærdsdiskussionen. Vi skal op på dupperne. Alle andre er i gang, og vi har mulighed for at få en hel masse samarbejdspartnere. Det skal vi være bedre til, sagde Ole Søborg, 3F BJMF.

- Vi skal være meget bedre til at gøre omverdenen opmærksom på, at de funktioner, 3F'erne udfører, er lige så synlige for samfundet som alle de andre faggrupper. Ellers kan jeg frygte, at det er vores områder, der bliver genstand for udlicitering, lød det fra John Hansen, 3F Mariager Fjord.

Fra Peter Jonassen, 3F Nordøstsjælland, og Tommy Christensen, 3F Horsens og Omegn, var der hug til forbundsformand Poul Erik Skov Christensen over, at de offentligt ansatte og så stor en reform som strukturreformen var så godt som usynlig i beretningen.Synlig i beretningsdebatten i Den Offentlige Gruppe var til gengæld spørgsmålet om "mere i løn".

Hos Tommy Christensen på den muntre facon:

- Godt jeg ikke sidder i forhandlingsudvalget. Sådan en flok tåber vi har af landspolitikere! De må hverken have regnemaskiner eller noget. Vi skal fandme være gode, hvis vi bare skal have en mikroskopisk chance for at hive de forventninger, politikerne har skabt, hjem. Det bliver uhyggeligt. Jeg kan kun ønske jer rigtig meget held og lykke

Og så var der dem, der bare sagde: Klø på!

- Vi skal ikke drosle ned på vores medlemmers forventninger. Vi skal bruge vores medlemmer og dét, de vil have - det er vores styrke, sagde faglig sekretær i 3F Lager, Post og Service, Caja Bruhn.

Fra Finn Broch, 3F Skjern, lød det:

- Vi skal ud og presse Thor Pedersen (finansminister, red.). Han bliver altså ikke særligt bange for os, hvis vi siger, at vi vil holde tilbage med lønnen.