Beskæftigelsen i byggeriet falder

I løbet af det sidste år er beskæftigelsen i bygge- og anlægsbranchen faldet med godt 5.000 personer, men større fald er på vej.

Beskæftigelsen i byggeriet er det seneste år faldet med 5.200 personer. (Arkivfoto)Beskæftigelsen i byggeriet er det seneste år faldet med 5.200 personer. (Arkivfoto)

Beskæftigelsen i bygge- og anlægsbranchen er på vej ned. Det seneste år er beskæftigelsen i branchen faldet med 5.200 personer.

De største fald er sket inden for murerfaget og blandt vvs-installatører.

Det fremgår af Danmarks Statistiks netop offentliggjorte statistik over byggebeskæftigelsen.

Den samlede beskæftigelse inden for bygge og anlæg i tredje kvartal 2008 er af Danmarks Statistik opgjort til 178.900 personer mod 184.100 i samme periode sidste år. Det svarer til et fald på knap tre procent.

I forhold til andet kvartal i år er beskæftigelsen steget en smule, men det er normalt, at beskæftigelsen er bedre i tredje end i andet kvartal.

Beskæftigelsen i branchen er fortsat høj og faktisk over niveauet på samme tidspunkt i 2005.


Ordrer tørrer ud

I Byggegruppen i 3F er man ikke overraskede over tallene, men mener de maner til politisk handling.

- Hvis jeg er overrasket, så er det nok mest over, at faldet ikke er større, fordi signalerne om nedgang har været tydelige hele vejen rundt de seneste måneder, siger gruppeformand John Larsen.

- Den seneste tid har der nærmest dagligt været meldinger om fyringer på eksempelvis vinduesfabrikker, køkkenelementfabrikker og på betonelementfabrikker, som jo er en del af byggeriets fødekæde. I foråret meldte arkitekterne om fyringsrunder. Det fortæller mere end ord om, at byggeriets ordrer tørrer ud. Vi har også noteret, at flere byggefirmaer går konkurs. Dertil kommer så kreditkrisen, som har gjort det vanskeligere for både projektudviklere og byggefirmaer at låne penge, men det har vi endnu ikke set i beskæftigelsestallene. Derfor kommer vi til at opleve fortsatte og større fald i beskæftigelsen, vurderer han.


Drop anlægsloftet

John Larsen opfordrer med baggrund i beskæftigelsesudviklingen og tendensen på arbejdsmarkedet i øvrigt regeringen til at løsne de snærende bånd om kommunerne, så de får mulighed for at bruge penge til renovering og nybyggeri.

- Kommunerne fortæller den ene historie efter den anden om helt nødvendige og fornuftige projekter som renovering af skoletoiletter eller opførelse af nye vuggestuer eller hvad det nu er, men at de ikke må bruge deres egne penge af frygt for overophedning af økonomien. Jeg synes, man skal smide den frygt over bord. Den er ikke længere sagligt begrundet.

Dansk Byggeri har i forbindelse med Folketingets åbning i sidste uge sendt en tilsvarende appel til regeringen om at droppe anlægsloftet.


Fyringer hos byggematerielproducenter

De sløjere tider ses blandt andet i situationen hos en række byggematerielproducenter, der inden for den seneste måned har varslet afskedigelser.

Velux-koncernen har varslet fyringer flere steder i landet og overvejer helt at lukke Gelsted Bygningsindustri på Fyn. Også vinduesfabrikkerne Velfac, Rational og Ideal Combi har meddelt personalet, at der sker fyringer. Betonelementfabrikken Expan, der er Danmarks største, skærer i medarbejderstaben, og det samme er tilfældet hos ITW i Middelfart, der producerer blandt andet søm og skruer, ligesom teglværker over hele landet drosler ned og allerede har afskediget i produktionen.

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd offentliggjorde i sidste uge en analyse som også entydig fortæller om byggeriets situation med faldende beskæftigelse og stigende ledighed. Manglende ordrer, fald i nybyggeriet af boliger, voksende antal tvangsauktioner og flere ledige boliger er blandt indikationerne om, at de gyldne tider er forbi.