Byggefirmaer faldt på stribe sidst i 2008

Alene i andet halvår af 2008 gik flere byggefirmaer konkurs end i hele 2007 - og det får BAT-kartellet og Dansk Byggeri til at foreslå en vækstpakke med offentlige investeringer.

Aldrig har så mange byggevirksomheder drejet nøglen om, som det er sket i 2008.  (Arkivfoto.)Aldrig har så mange byggevirksomheder drejet nøglen om, som det er sket i 2008. (Arkivfoto.)

Aldrig har så mange byggevirksomheder drejet nøglen om, som det er sket i 2008.

715 virksomheder inden for bygge- og anlægsvirksomhed gik konkurs i 2008. Det er godt 63 procent flere end året før. Og det er flere end i 1981, da den hidtil alvorligste krise siden 30'erne satte ind.

Det var først i andet halvår af 2008, at det gik helt galt. I årets sidste seks måneder blev 429 byggevirksomheder erklæret konkurs. Det er lige så mange som i hele 2007.

Antallet af byggekonkurser har været stigende gennem hele 2008 kulminerende med 88 i november og 95 konkurser i december.

I alle brancher var antallet af konkurser højt i 2008, men byggebranchen er hårdest ramt. Branchen står for cirka 11 procent af alle virksomheder i landet, men for mere end 19 procent af årets konkurser.

- Selv om en del af de virksomheder, der gik konkurs, var små og relativt nystartede, der måske ikke havde nået at opbygge et solidt kapitalgrundlag, kan man ikke vende det blinde øje til det store antal konkurser, siger økonomisk konsulent Andreas Fernstrøm fra Dansk Byggeri.

Brug for en vækstpakke

Den dramatiske udvikling i byggeriet har fået Dansk Byggeri og byggefagforbundenes paraplyorganisation BAT-kartellet til i fællesskab at foreslå regeringen, hvad man kalder en vækstpakke.

Pakken består af seks punkter. Igangsætning af nybyggeri af almene boliger, nybyggeri af kommunale anlæg, renovering af offentlige bygninger, renovering og vedligeholdelse af statslige veje og broer, fornyelse og renovering af spildevandsanlæg samt en tilskudsordning til private boligejere til energiforbedringer.

Forslagene indebærer investeringer allerede i 2009 for samlet fem milliarder kroner.

De to parter vurderer, at initiativerne vil øge beskæftigelsen i byggeriet med godt 8.000 personer i andet halvår 2009.

- I en tid, hvor aktiviteten er drastisk på retur, er det sund fornuft at foretage kloge investeringer i offentlige bygninger og anlæg. En vækstpakke nu vil være rettidig omhu, siger Gunde Odgaard, BAT-kartellet.

Dansk Byggeri vurderer på baggrund af tilbagemeldinger fra medlemsvirksomhederne, at beskæftigelsen i byggeriet de seneste seks måneder er faldet 14.000-15.000 personer.