Kommunerne får færre penge til nybyggeri
Det er ren bluff, når regeringen og Dansk Folkeparti fortæller, at finanslovsaftalen tilfører kommunerne flere penge til anlægsinvesteringer, siger Socialdemokraterne.
Kommunernes samlede ramme for anlægsinvesteringer falder fra 15,6 milliarder kroner i år til 15 milliarder kroner næste år. (Foto: Arkiv.) Der bliver med finanslovsaftalen ikke flere penge til kommunerne at bygge for. Der bliver færre.
- Det er ren bluff, når regeringen prøver at bilde befolkningen ind, at der pumpes flere penge ind i investering og velfærd. Det er det modsatte, der er tilfældet, siger den socialdemokratiske finanslovsordfører Morten Bødskov.
Regeringen og Dansk Folkeparti har fortalt, at finanslovsaftalen giver kommunerne en milliard kroner mere til investeringer i daginstitutioner, skoler og ældre- og idrætsfaciliteter, og at beløbet øges fra fem til seks milliarder kroner. Der er imidlertid blot tale om, hvad regeringen og kommunerne allerede er blevet enige om tidligere på året i forbindelse med den årlige aftale om kommunernes økonomi.
Kommunernes samlede ramme for anlægsinvesteringer falder fra 15,6 milliarder kroner i år til 15 milliarder kroner næste år.
- Så historien om flere penge er bluff. Der bliver færre. Sandheden er, at regeringen og Dansk Folkeparti blot har strammet båndet om kommunerne og på forhånd afgjort, at seks af de 15 milliarder kroner skal bruges på en bestemt måde. Sandheden er også, at kommunernes muligheder for at investere i nyanlæg er blevet stadig dårligere siden 2001, siger Morten Bødskov.
KL-formand er ikke imponeret
I forbindelse med finansloven afsættes en pulje på 100 millioner kroner over to år til uhumske toiletter og en pulje på 200 millioner kroner, som særligt udsatte kommuner kan søge om.
Det imponerer heller ikke formanden for Kommunernes Landsforening, borgmester Erik Fabrin fra Venstre, der synes, regeringen oversælger sit finanslovsforlig.
- Finansminister Lars Løkke Rasmussen skal ikke tro, at han for 100 millioner kroner kan købe aflad og dermed lukke diskussionen om uhumske toiletter. Vi tager selvfølgelig imod pengene, men det lukker ikke debatten, siger Erik Fabrin til Ritzau.
S: Fem milliarder ekstra til anlæg
Socialdemokraterne mødte til finanslovsforhandlingerne med et ønske om tre milliarder kroner ekstra til anlægsområdet til skoler, institutioner, kloakker, veje og lignende samt derudover to milliarder ekstra til infrastrukturinvesteringer.
- Dermed havde vi slået to fluer med et smæk. Dels ville investeringer i anlæg forhindre, at vi får en markant stigende ledighed, som der desværre er risiko for, som tingene udvikler sig, dels ville vi kunne fremrykke en række investeringer, så befolkningen ville opleve et løft i kvaliteten af for eksempel daginstitutioner og skoler, siger Morten Bødskov.
Formanden for de danske bygningsarbejdere, gruppeformand i 3F John Larsen, havde også gerne set fremrykkede anlægsinvesteringer for at afbøde det faldet i byggebeskæftigelsen.
- Det er fint nok med en pulje til uhumske skoletoiletter, men det er desværre langt fra det eneste i den offentlige bygningsmasse, som skriger på istandsættelse og vedligeholdelse. Derfor er det faktisk mangel på rettidig omhu, at man ikke nu, hvor konjunkturerne vender, sætter penge af til helt, helt nødvendige investeringer i vores fælles værdier, siger han.
.