Hver tiende død på job er udlænding

I år er mindst syv udlændinge omkommet i en arbejdsulykke her hjemme. Det er svarer til mere end hvert tiende dødsfald på jobbet og er tæt på en fordobling i forhold til 2007 og 2006.

Foreløbige tal for 2008 viser, at østarbejdere og anden udenlandsk arbejdskraft for første gang overstiger 10 procent af dem, der dør på jobbet i Danmark. (Arkivfoto)Foreløbige tal for 2008 viser, at østarbejdere og anden udenlandsk arbejdskraft for første gang overstiger 10 procent af dem, der dør på jobbet i Danmark. (Arkivfoto)

Foreløbige tal for 2008 viser, at østarbejdere og anden udenlandsk arbejdskraft for første gang overstiger 10 procent af dem, der dør på jobbet i Danmark.

Normalt fører mellem 55 og 65 danske arbejdsulykker hvert år til døden. Og i 2008 udgør døde udlændinge foreløbig mindst syv.

- Polakker og andre udlændinge lever livet farligt på danske arbejdspladser. Tallene er hårrejsende, og overdødeligheden blandt udenlandske arbejdstagere skriger på indsats. Ikke mindst i kontrollen af, om de danske arbejdsmiljøregler bliver overholdt, siger næstformand i 3F Steen Andersen.

3F anslår, at udenlandske arbejdstagere i Danmark har dobbelt så stor risiko for at dø på jobbet som deres danske kolleger. Og at ulykkerne især skyldes ligegyldighed og slendrian med reglerne hos visse uansvarlige arbejdsgivere.

Indsats fra 2009:

Kort før jul sidste år gik beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) på banen med løfter om højere bøder for farligt og ulovligt arbejdsmiljø samt ny statistik og analyser over dødsulykker, der rammer udenlandsk arbejdskraft.

Men endnu er ingen af delene blevet til virkelighed. Det sker først fra 2009.

Det har ikke været muligt for Nyhedsbrevet 3F at få en kommentar til de nye tal fra beskæftigelsesministeren og svar på, om den varslede indsats efter ministerens mening er tilstrækkelig.

Mystisk langsommelighed

I 3F undrer Steen Andersen sig over, at den lovede indsats med højere bøder er forsinket, og at indsamling af mere grundig statistik først sker fra 2009.

- De seneste tal bekræfter vores værste anelser. Beskæftigelsesministeren har haft travlt med at fortælle, hvor meget arbejdsmiljøet for polakker og tyskere ligger ham på sinde. I det lys er det underligt, at vi fortsat skal vente på indsats på bedre forebyggelse af arbejdsulykker blandt udlændinge på job i Danmark. Hvis det er et spørgsmål om penge, må ministeren til lommerne, siger Steen Andersen.

Arbejdstilsynet vil først fra 2009 lave særlig statistik over arbejdsulykker og dødsfald blandt udlændinge, der arbejder på land.

Hos Søfartsstyrelsen, der registrerer arbejdsulykker til søs, har man lavet statistik over ulykker og dødsfald blandt udenlandske søfolk ansat på danske handelsskibe og fiskefartøjer de seneste 10 år.