Tvungen uddannelse skal hindre dødsulykker

Nye dødsulykker får byggefagforbundene til på ny at kræve obligatorisk arbejdsmiljøuddannelse for overhovedet at kunne arbejde på en byggeplads.

Et krav om obligatorisk arbejdsmiljøuddannelse for at kunne arbejde på en byggeplads afvises ikke af arbejdsgiverne i Dansk Byggeri. (Arkivfoto)Et krav om obligatorisk arbejdsmiljøuddannelse for at kunne arbejde på en byggeplads afvises ikke af arbejdsgiverne i Dansk Byggeri. (Arkivfoto)

Tre dødsfald inden for få dage gør 2008 til et mindst lige så blodigt år i bygge- og anlægsbranchen som 2007. Indtil videre er der i år omkommet 13 personer ved bygge- og anlægsarbejde, det samme som hele sidste år.

Det får byggeriets organisationer til at gentage krav om indførelse af en obligatorisk arbejdsmiljøuddannelse for overhovedet at få lov til at arbejde på en dansk byggeplads. Kravet skal gælde alle, danskere såvel som udlændinge.

Der skal simpelthen ikke være adgang til en byggeplads, før man har gennemført den krævede uddannelse, som man forestiller sig kan gennemføres på en eller to dage.

Uddannelsen vil være en forudsætning for at få udstedt et ID-kort, som samtidig skal gøres obligatorisk, lyder forslaget.

- Tre dødsulykker med udenlandsk arbejdskraft inden for få dage er skræmmende, ikke mindst fordi det tilsyneladende er banale brist i sikkerheden i alle tilfælde, hvor der åbenbart har manglet planlægning, instruktion og omtanke, siger arbejdsmiljøkonsulent Lars Vedsmand fra BAT-kartellet, byggefagforbundenes paraplyorganisation.


Arbejdsgiverne ikke afvisende

Sammen med medlemsorganisationerne vil BAT derfor nu genfremsætte forslaget om grundlæggende arbejdsmiljøuddannelse for alle byggepladsens aktører - samt i øvrigt en række andre initiativer.

- Jeg siger ikke, at det kunne have forhindret de tre tragiske ulykker, men jeg siger, at man for at arbejde i en farlig branche som byggeriet som minimum skal have et sådant intro-kursus. Det er et blandt mange nødvendige initiativer, som skal til for at forbedre sikkerhedskulturen i byggevirksomhederne, siger Lars Vedsmand.

Inspirationen er hentet i Irland og England, hvor man har nogenlunde tilsvarende ordninger med id-kort og intro-uddannelse.

Hos arbejdsgiverne i Dansk Byggeri er man ikke fremmed overfor tanken om tvungen arbejdsmiljøuddannelse.

- Uddannelsen har vi allerede lavet som et todages intro-kursus, som blot er frivilligt tilbud. Grundlæggende er vi enige i, at det er en god ide med et intro-kursus. Men inden man indfører noget, der skal være obligatorisk, kræver det en grundig drøftelse, og den vil vi tage, siger arbejdsmiljøchef i Dansk Byggeri Carsten Bekker.


Større bøder for arbejdsmiljøovertrædelser

De tre dødsulykker inden for få dage får også politikerne til at kræve handling.

Den socialdemokratiske arbejdsmarkedsordfører Thomas Adelskov foreslår også indførelse af id-kort med informationer om arbejdsmiljøcertifikater.

- Vi har i første omgang ikke tænkt os en egentlig lovpligtig sikkerhedsuddannelse for overhovedet at måtte arbejde i byggeriet, men det er vi bestemt rede til at overveje. Ethvert forslag, der kan sætte en stopper for de alt for mange alvorlige ulykker i byggeriet skal vurderes seriøst, siger han.

Socialdemokraterne kræver i øvrigt også højere bøder for overtrædelser af arbejdsmiljøloven og flere kontrolaktioner fra Arbejdstilsynet.

- Det er ikke nok med hævede pegefingre. Vi er nødt til at være meget mere strikse. Og den bedste måde er at ramme arbejdsgiverne, hvis de gentagne gange overtræder arbejdsmiljøloven, siger S-ordføreren.

Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) har allerede lagt op til højere bøder i forbindelse med arbejdsulykker.

Til radioprogrammet P1 Morgen torsdag sagde han, at indførelse af id-kort har hans fulde støtte.

- Men overfor dem, der sjusker, løser et id-kort ikke noget. Der er brug for en anden kultur på byggepladserne, både hvad angår arbejdsgivere og lønmodtagere, sagde han.

Arbejdstilsynet og Beskæftigelsesministeriet har tidligere afvist tanken om at indføre id-kort.


3F: Nu skal der handles

Arbejdsmiljøansvarlig i Byggegruppen i 3F, forhandlingssekretær Frank Thaulow, hilser med tilfredshed, at der nu synes at være vilje til virkelig at gøre noget.

- Det er blot sørgeligt, at der skal tre dødsfald inden for få dage til at skabe den nødvendige opmærksomhed. Jeg håber, at det denne gang så rent faktisk også lykkes at få omsat de gode viljer i forbindelse med en række tragiske dødsfald til handling. I den forbindelse håber jeg meget, at Dansk Byggeri vil være med til at gøre intro-kurset obligatorisk. Frivillighed nytter ikke noget, for man kan frygte og forvente, at det alene er de virksomheder, der i forvejen gør noget ved arbejdsmiljøet, der vil sende medarbejderne på arbejdsmiljøkursus. Derfor er man, desværre, nødt til at bruge tvang, hvis der skal gøres noget ved sikkerheden i byggebranchen, siger Frank Thaulow.