Håb om dansk støtte til Gaza

Dansk faglig støtte til Palæstina blev bekræftet, mens Israel fejrede 60 året for statens dannelse. 3F forventer, at projektet kan arbejde i Gaza om få måneder.

3F underskriver ny aftale om projekt med Palæstinas fagbevægelse. Fra højre er det rådgiver Ali Khilleh, Sune Bøgh fra 3F, formanden for landsorganisationen PGFTU, Shaher Saed, og  Wael Nadeef fra projektkomitéen.3F underskriver ny aftale om projekt med Palæstinas fagbevægelse. Fra højre er det rådgiver Ali Khilleh, Sune Bøgh fra 3F, formanden for landsorganisationen PGFTU, Shaher Saed, og Wael Nadeef fra projektkomitéen.

I sidste uge blev aftalen om et dansk fagligt støtteprojekt underskrevet på den palæstinensiske Vestbred. Det er en fortsættelse af det projekt, som syv danske fagforbund – deriblandt 3F – har haft i landet i en årrække.

I løbet af den den samme uge fejrede Israel 60-året for statens dannelse. Samtidig sørgede palæstinensere over hele verden i præcis samme anledning. Al-Nakbar – Katastrofen – kalder mange palæstinensere Israels dannelse.

Bjarne Harder Larsen fra 3F Solidaritet og Udviklingsbistand var med til at underskrive aftalen. Han mener, at der er god brug for faglig solidaritet midt i den bitre konflikt mellem Israel og Palæstina.

- Vores støtte er helt sikkert med til at rykke noget, når man kigger på demokrati og gennemsigtighed. De faglige organisationer i Palæstina har været opbygget meget hierarkisk oppefra og ned, og det bliver der stille og roligt ændret ved. Det viser folk, at det nytter noget at engagere sig i fagligt arbejde på trods af krig og besættelse, siger Bjarne Harder Larsen.

Ind i Gaza igen

Den politiske situation i området betyder blandt andet, at de palæstinensiske forbund arbejder med tre typer medlemmer: Dem, der arbejder i Palæstina, dem, der arbejder i Israel og dem, der arbejder i de ulovlige israelske bosættelser. Samtidig betyder den totale politiske adskillelse af Vestbredden og Gaza, at der i lang tid ikke har været dansk fagligt støttearbejde i Gaza.

Her dominerer en række Hamas-styrede fagforbund i modsætning til landsorganisationen PGFTU, som dansk fagbevægelse støtter. Desuden har området været ramt blokader fra Israels side, og den humanitære situation i området er kritisk.

- Vores projekt fungerer ikke i Gaza i øjeblikket og har ikke gjort det i lang tid. Men vi har kontakter i Gaza, og vi håber at kunne genoptage aktiviteter i området i løbet af et par måneder, fortæller Bjarne Harder Larsen.

Fokus på den svage part

Han vil gerne være med til at øge fokus på palæstinensernes forhold, 60 år efter Israels dannelse:

- Vi oplever, at almindelige palæstinensiske arbejdere lever under konstant chikane fra israelske soldater. En chikane, der reelt bare skaber flere terrorister. Palæstinenserne er den svage part i denne konflikt, og det er vigtigt, at de også bliver hørt uden for Mellemøsten, siger Bjarne Harder Larsen.

Udover landsorganisationen PGFTU støtter det danske projekt tekstilarbejderforbundet og fødevareforbundet i Palæstina. Projektet sætter blandt andet fokus på kvinders og migrantarbejderes rettigheder. Projektet løber de næste to år.