Lærlinge kræver mere i løn

3F's bygningslærlinge vil have garanti for andel i sjakkets akkord, viser undersøgelse inden overenskomstforhandlingerne.

Send flere penge. Sådan lyder det fra lærlingene i byggeriet til forhandlerne ved næste års overenskomstforhandlinger.Send flere penge. Sådan lyder det fra lærlingene i byggeriet til forhandlerne ved næste års overenskomstforhandlinger.

3F-lærlingene i byggefagene er ikke i tvivl, når de skal prioritere deres ønsker til overenskomstfornyelsen næste forår: Mere i lønningsposen.

En spørgeskemaundersøgelse, som 3F's ungdomssekretariat i samarbejde med 15 3F-afdelinger har gennemført blandt lærlinge inden for murer-, struktør-, brolægger- og tagdækkerfagene, giver et klart svar til forhandlerne ved OK-07: Send flere penge.

Lærlingenes fire topønsker handler alle om det samme: Flere kroner.

Vigtigst er forhøjelser af grundlønnen med de største forhøjelser på ti kroner i timen for førsteårslærlinge og de mindste på fire kroner for lærlinge på sidste år. Grundlønnen er for eksempel for en førsteårs murerlærling i dag knap 55 kroner, mens fjerdeårslærlingen har en timeløn på knap 87 kroner.

Del i akkord

Næsten lige så højt prioriteret er garanti for andel i akkorden, når det sjak, som lærlingen arbejder i, arbejder på akkord. En model kunne være halv andel for en førsteårslærling voksende til 90 procents andel for en fjerdeårs.

Desuden ønskes 100 procents tillæg for alle overarbejdstimer samt højere løn til lærlinge over 21 år.

- Jeg synes, at det mest markante er ønsket om garanti for deltagelse i svendenes akkord, siger ungdomskonsulent Mattias Tesfaye, der har koordineret undersøgelsen.

- Når lærlinge er med i akkord og får del i overskuddet er det på svendenes nåde og forgodtbefindende. Det bunder nok lidt i, at svendene tidligere har betragtet lærlingene som nogle knægte, der ville være glade for at få lidt ekstra lommepenge. Jeg tolker ønsket som udtryk for, at man ikke vil have den tilfældighed, der er indbygget i, om sjakket nu lige synes, man skal have en andel. Man kan også sige, at ønsket ligger i naturlig forlængelse af organisationens historiske kamp for en gennemskuelig løndannelse, vurderer ungdomskonsulenten.

Kendt model

Modellen med gradvis optrapning af lærlingenes akkordandel anvendes i dag allerede i overenskomsten mellem Blik- og Rørarbejdernes Fagforbund og arbejdsgiverorganisationen Tekniq.

Lidt overraskende er det måske, at afkrydsningsmuligheden "Mere styr på uddannelsen" samlet set er den næstmindst benyttede i lærlingeundersøgelsen.

I alt 15 3F-afdelinger, der repræsenterer flere end tre fjerdedele af de organiserede lærlinge, har deltaget i undersøgelsen, hvor der også er besøgt tekniske skoler og AMU-centre over hele landet.