3F afviser adgangsbegrænsning for lærlinge

3F siger nej til arbejdsgivernes forslag om adgangskrav på erhvervsuddannelser og efterlyser i stedet langt mere støtte til bogligt svage elever.

- I dag har alle unge, der har opfyldt undervisningspligten, ret til at blive optaget på en erhvervsskole. Det, synes vi, er et godt og demokratisk princip, der skal holdes fast i, siger Per Christensen.- I dag har alle unge, der har opfyldt undervisningspligten, ret til at blive optaget på en erhvervsskole. Det, synes vi, er et godt og demokratisk princip, der skal holdes fast i, siger Per Christensen.

3F's forbundssekretær Per Christensen afviser Dansk Arbejdsgiverforenings (DA) forslag om at indføre adgangsbegrænsning på erhvervsuddannelserne for at sikre det faglige niveau.

- Vi synes derimod, at erhvervsskolerne i langt højere grad end i dag skal geares til at tage specielle hensyn til bogligt svage unge. Så de for eksempel via positive oplevelser med praktiske dele af fagene får motivation og kompetencer til at gøre deres uddannelse færdig, siger han og minder om, at der er voksende mangel på faglærte.

Dumt at stramme læsehjælp

Undervisningsminister Bertel Haarder (V) vil tage forslaget op til overvejelse, men 3F håber, det bliver ved overvejelsen.

- I dag har alle unge, der har opfyldt undervisningspligten, ret til at blive optaget på en erhvervsskole. Det, synes vi, er et godt og demokratisk princip, der skal holdes fast i, siger Per Christensen.

Han kalder det paradoksalt, at Bertel Haarder samtidig strammer reglerne for tildeling af it-hjælpemidler til unge med læsebesvær på erhvervsuddannelserne.

Fra august skal man nemlig være dokumenteret ordblind med en test for at få den vigtige it-hjælp. Det vil ramme lærlinge, der ikke er decideret ordblinde, men som har læse-stave besvær. De kunne tidligere også få it-hjælpen.

Er ved at løse problemerne

Per Christensen pointerer, at der i øvrigt ikke er noget nyt i problemstillingen med frafald, og i øjeblikket arbejder et udvalg under Globaliseringsrådet på at fremtidssikre erhvervsuddannelserne.

- DA er også repræsenteret, og udvalget har i enighed peget på løsninger, som netop tager sigte på problemet med stort frafald blandt bogligt svage elever. Forslagene går blandt andet ud på, at skolerne skal tilrettelægge strukturerede forløb, siger han.

Han understreger, at DA's forslag desværre ligner endnu et forsøg på at slippe for ansvaret for at skaffe praktikpladser til det øgede antal unge, der skal gennem erhvervsuddannelserne med regeringens målsætning om, at 95 procent af de unge skal have en ungdomsuddannelse.