Byggegigant afviste hjælp fra murerelever
22 murer-elever tilbød MT Højgaard deres arbejdskraft for at afhjælpe mangel på arbejdskraft. Men der var ingen lærepladser og 140 murerelever må fortsat nøjes med skolepraktik i København.
Koncerndirektør Kristian May afviste at mødes med de unge elever, der måtte forlade forhallen i koncernens hovedsæde uden uddannelsesaftaler. (Foto: Ulrik Jantzen) Det bliver ikke nemt for fremtidens arbejdskraft at hjælpe de danske virksomheder og regeringen med at redde velfærdssamfundet mod flaskehalse.
Det kunne 22 murerlærlinge iført arbejdstøj, murer-ske og arbejdslyst her til morgen konstatere efter et uanmeldt besøg hos byggegiganten MT Højgaard.
Koncerndirektør Kristian May afviste at mødes med de unge elever, der måtte forlade forhallen i koncernens hovedsæde uden uddannelsesaftaler.
En MT-Højgaard-medarbejder forklarede med bestemt mine, at direktøren ikke havde tid, og at man er nødt til at ringe først og aftale et møde, hvis man vil noget i virkelighedens verden.
- For os er virkelighedens verden, at der mangler lærepladser, svarede en murerelev rapt.
Det skete med henvisning til, at hver fjerde murerelev i København står uden lærerplads.
105 ud af 415 murerelever må nøjes med skolepraktik. Og det var på den baggrund, murer-eleverne var taget forbi MT Højgaard.
De 22 fik dog lov at aflevere ansøgninger. Men altså ingen garantier.
Efterlyste arbejdskraft
I starten af året efterlyste MT Højgaards koncerndirektør Kristian may ellers arbejdskraft med en melding om truende flaskehalse besked om, at virksomheden fandt det nødvendigt at rekruttere nye medarbejdere i Polen.
Men 22 murerlærlinge uden læreplads kan MT Højgaard ikke bruge her og nu.
- Men der kom fokus på problemet og på, at arbejdsgiverne skriger på arbejdskraft, samtidig med at der mangler lærerpladser, siger lærlingekonsulent i 3F Mattias Tesfaye.
Vil hjælpe regeringen
Han ærgrer sig over den manglende lyst til at sikre fremtiden for virksomhederne og murerlærlingene hos MT Højgaard og andre arbejdsgivere af mere end en grund:
- Ifølge regeringen er det utroligt vigtigt at unge mennesker får taget sig en uddannelse, fordi det kan være med til at redde samfundet. Regeringen skriver i sit splinternye velfærdsudspil, at det også er arbejdsgiverne, der skal tage et ansvar og være med til at sikre velfærdssamfundet, pointerer Mattias Tesfaye.
I murerelevernes fagforening, 3F Bygge, Jord og Miljøarbejdernes fagforening i København, vil lærlinge og ungdomsklubben 3Kroner mødes 4. maj og drøfte, hvad der videre skal ske for at skaffe lærerpladser.