Offensiv for struktøruddannelsen
Byggebranchen har magnetisk tiltrækning på de unge, og der er mangel på arbejdskraft, men samtidig er der alt for få, der vil i lære som struktør, lyder det fra struktørernes fagforening i København.
De håber alle på at få flere til at vælge struktøruddannelsen: Forrest til venstre faglig sekretær Jens Kirkegaard, UU-vejleder Jeanett Skov i midten og formand hos E. Pihl & Søn, Bjarne Johansen. (Foto: Harry Nielsen) Struktør? Øh, hvad er det for en - og hvad er det nu lige, sådan en beskæftiger sig med?
En del kan sikkert klare sig uden at vide det, men er man vejleder i folkeskolerne om elevernes uddannelsesmuligheder, så er det nødvendigt at have mere end en fornemmelse af, at en struktør hører til i byggebranchen og er en slags faglært jord- og betonarbejder.
Struktørernes fagforening i København, 3F-afdelingen BJMF, har derfor inviteret vejlederne fra Ungdommens Uddannelsesvejledning i København, Tårnby og Frederiksberg kommuner - de såkaldte UU-vejledere - til møde for at fortælle om struktøruddannelsen.
- Vi oplever et paradoks i byggebranchen, siger BJMF's lærlingeansvarlige, faglig sekretær Jens Kirkegaard.
- Branchen har magnetisk tiltrækningskraft på de unge, men det er især tømrer- og murerfagene, der søges, og her er der store problemer med at skaffe de fornødne praktikpladser. Derimod er der så godt som praktikpladsgaranti og efterfølgende også så godt som jobgaranti hos struktørerne. Når uddannelsen ikke har den fortjente og naturlige tiltrækning, kan det kun bero på, at de unge i folkeskolen simpelthen ikke kender uddannelsen og at de vejledere, som skal hjælpe de unge ind på den rette hylde, måske heller ikke ved nok om uddannelsen og de videre beskæftigelses- og karrieremuligheder, siger Jens Kirkegaard.
Byggepladsbesøg i Zoo
Fagforeningen har oplevet stor interesse for den målrettede information om struktøruddannelsen. Efter et velbesøgt møde, hvor en yngre struktør havde fortalt om uddannelsen og arbejdet som struktør, var en halv snes af vejlederne forleden på byggepladsbesøg for at se struktørernes arbejdsplads.
- En elefantastisk oplevelse, som en sagde om besøget i Zoologisk Have, hvor entreprenørvirksomheden E. Pihl & Søn er i gang med at bygge et nyt elefantanlæg.
I alt 55 timelønnede er i gang med det store anlægsarbejde. Blot fire heraf er uddannede struktører.
- Og det tegner vel et meget godt billede af også det generelle forhold, vurderede formand Bjarne Johansen, der gerne så flere struktører i sjakkene.
- Men der er ikke flere at få, siger han.
Det bliver i familien
Struktøruddannelsen, skabt i 1991 af SiD og Entreprenørforeningen, er ikke slået igennem i det omfang, parterne havde håbet.
At det skyldes generel manglende kendskab til uddannelsen, fik UU-vejlederne en fornemmelse af, da de efter rundturen på byggepladsen fik mulighed for at snakke med fire unge, der enten er færdiguddannede struktører eller i gang med uddannelsen. Tre af de fire har fået kendskab til uddannelsen gennem nær familie, som arbejder i byggebranchen. Den fjerde ville egentlig have været brolægger men kunne ikke få en læreplads efter afsluttet grundforløb og blev så "nødt til" at vælge struktøruddannelsen.
- Og det har jeg aldrig fortrudt. Det er en rigtig god uddannelse, som jeg gerne anbefaler til andre unge, der vil ind i byggebranchen, sagde han.
Sådanne budskaber bærer UU-vejlederne gerne videre.
- Og vi er blevet klædt bedre på til det efter vores møder med struktørerne og besøg på byggepladsen, sagde Jeannett Skov, vejleder på Klostervængets skole på Østerbro efterfølgende.
- Vi har nu fået et billede af, hvad struktøren laver og er bedre rustet til vores snak med de unge mennesker. Alle kender tømrer- og mureruddannelsen. Alt for få kender struktøruddannelsen, og vi har helt sikkert en opgave, sagde hun.
Jens Kirkegaard håber, at fagforeningens initiativ på sigt giver en bedre balance i byggebranchens uddannelser.
- Men der er tale om langsigtet arbejde, siger han.