Arbejdsgivere vil flytte murerlærlinge til Vestjylland
Dansk Byggeri siger, at man vil "formidle kontakt" mellem københavnske lærlinge i skolepraktik og vestjyske murerfirmaer. Murerlærlingenes fagforening kalder det et "politisk stunt".
Omkring 100 murerlærlinge på Sjælland er i skolepraktik, fordi de ikke kan få rigtige praktikpladser. Billedet er fra Roskilde Tekniske Skole. (Arkivfoto: Søren Zeuth) Dansk Byggeri vil have nogle af de københavnske murerlærlinge, der står uden praktikplads, til at tage en læreplads i Vestjylland.
Organisationen har derfor henvendt sig til de tekniske skoler på Sjælland, hvor der tilsammen er mmere end 100 lærlinge i skolepraktik. Men man afviser enhver form for tvang.
- Vi kan ikke tvinge nogen til at søge en plads. Der er københavnske lærlinge, der mangler en læreplads, og der er jyske firmaer, der mangler en lærling. Vi prøver at formidle kontakten, siger afdelingschef Louise Pihl fra Dansk Byggeri til Nyhedsbrevet 3F.
Hendes vurdering er, at der er tale om 12 vestjyske byggefirmaer, der hver mangler en murerlærling.
Mere naturligt at henvende sig til jyder uden praktikplads
Uddannelseskonsulent i 3F Flemming Jensen oplyser, at han ikke har set henvendelsen fra Dansk Byggeri.
Han undrer sig over, at initiativet er taget uden om murerfagets faglige udvalg, der er sammensat af repræsentanter for både arbejdsgivere og fagforeninger, og som arbejder med at tilvejebringe praktikpladser.
- Men det er da fint nok at gøre københavnske skolepraktiklærlinge opmærksomme på mulighederne for at få en læreplads i Jylland, selv om det måske var mere naturligt, at man i første omgang rettede blikket mod skolepraktiklærlingene på skolerne i Jylland, siger Flemming Jensen og fortsætter:
- Hvis den bagvedliggende dagsorden derimod er at presse unge mennesker ud af uddannelsen, hvis de ikke rykker teltpælene op og drager til Jylland, så siger vi fra. Mangelen på praktikpladser på Sjælland skal ikke løses ved at presse nogen ud, men ved gennem opsøgende arbejde at få virksomhederne til at oprette de nødvendige lærepladser, siger han.
Rammer familiefædre
Når ordet "tvang" kommer på tale skyldes det, at lærlingen under skolepraktikperioden skal opfylde Undervisningsministeriets særlige egnethedsbetingelser - de såkaldte EMMA-betingelser. Et af kravene er geografisk mobilitet, der som udgangspunkt er landsdækkende. Lærlingen skal være villig til at "modtage en rimelig praktikplads også uden for sit lokalområde". Der er igen særlige regler for, hvor lang transporttid, lærlingene må affinde sig med.
I 3F Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening er faglig sekretær Jens Kirkegaard ansvarlig for lærlingearbejdet. Han oplyser, at flere af lærlingene på skolepraktik er familiefædre og forsørgere.
Politisk stunt
- En del af lærlingene har i øvrigt delaftaler med mestre og kan derfor ikke med kort varsel begynde på en anden læreplads, selv om de figurerer i statistikken over skp'er (skolepraktikanter red.).
Jens Kirkegaard undrer sig i øvrigt over, at virksomheder, der mangler lærlinge, ikke anvender det gratis internet-mødested Praktikpladsen.dk, som Undervisningsministeriet har skabt for lærlinge og virksomheder inden for erhvervsuddannelserne. Her ligger samtlige skolepraktiklærlinge med opdateret profil. Af hjemmesiden fremgår, at ikke ét eneste byggefirma søger en murerlærling.
- Hvis behovet var så stort, så ville man nok bruge hjemmesiden. Dansk Byggeris initiativ lugter langt væk af at være et politisk stunt mere end et reelt ønske om at hjælpe jyske firmaer. Dansk Byggeri er presset efter sommerens debat om importen af arbejdskraft fra Østeuropa samtidig med, at virksomhederne ikke tager lærlinge, og 140-150 lærlinge er henvist til skolepraktik, siger han.
Orienteringsmøde i løbet af to uger
Louise Pihl oplyser, at der er tale om små murermesterfirmaer, der nok ikke er hyppige brugere af portaler som Praktikpladsen.dk
Hun understreger, at der er tale om en ren Dansk Byggeri-aktivitet, men at den skal ses i sammenhæng med, hvad det faglige udvalg i øvrigt laver.
Louise Pihl vurderer, at det inden for et par uger er muligt at afholde et orienteringsmøde i Jylland med deltagelse af de lærlingesøgende murermestre og praktikpladssøgende sjællandske lærlinge.
Forespurgt, hvad Dansk Byggeri vil gøre, hvis initiativet ikke kaster uddannelsesaftaler af sig, siger hun: - Det må vi tage stilling til, hvis den situation opstår.
Vicedirektør på Københavns Tekniske Skole Flemming Brandt bekræfter, at skolen har fået en henvendelse fra Dansk Byggeri, og at man i øjeblikket er ved at undersøge det reelle behov, og hvordan man praktisk får gennemført et orienterende møde.