Stadig flertal mod eksklusivlov

Folketinget arbejder videre med lovforslag om eksklusivaftaler, selv om der ikke er flertal for det, og uanfægtet af de kommende sager ved Menneskerettighedsdomstolen.

- Så længe der ikke er flertal, kommer lovforslaget ikke til andenbehandling i folketingssalen, siger det socialdemokratiske medlem af Arbejdsmarkedsudvalget, Bjarne Laustsen.- Så længe der ikke er flertal, kommer lovforslaget ikke til andenbehandling i folketingssalen, siger det socialdemokratiske medlem af Arbejdsmarkedsudvalget, Bjarne Laustsen.

Folketinget arbejder i al stilhed videre med regeringens lovforslag om at forbyde eksklusivaftaler på det almindelige arbejdsmarked. Onsdag forsøgte BAT-kartellet i Århus Amt således at overbevise Arbejdsmarkedsudvalget om, at et forbud vil være en dårlig ide, og som det ser ud nu, er der da heller ikke flertal for forslaget.

- Eksklusivaftalerne er fast punkt på møderne i Arbejdsmarkedsudvalget, men andet sker der ikke i øjeblikket. Meldingen fra Dansk Folkeparti er fortsat, at de ikke vil støtte forslaget, hvis de ikke kan få indført en syv års overgangsordning i forhold til arbejdere fra de nye EU-lande, og så længe der ikke er flertal, kommer lovforslaget ikke til andenbehandling i folketingssalen, siger det socialdemokratiske medlem af Arbejdsmarkedsudvalget, Bjarne Laustsen.


Overlades til international domstol

Dermed kan det være, at Menneskerettighedsdomstolen kommer til at afgøre, om Danmark skal ændre lovgivningen. Regeringen har ganske vist givet udtryk for, at den vil have eksklusivaftalerne forbudt, uanset udfaldet af de to danske sager, der verserer ved domstolen. Men uden et folketingsflertal kan regeringen håbe på en dom, der fastslår, at eksklusivaftaler er i strid med menneskerettighederne. For så tvinges Danmark til at indføre et forbud.

Modstanderne af eksklusivaftaler tager det for givet, at en dom vil gå i det retning, men det gør Bjarne Laustsen ikke.

- Ifølge den danske lovgivning skal man have besked på, at der er en eksklusivaftale, inden man ansættes. Og så længe den bestemmelse overholdes, kan jeg ikke se, at der er noget i vejen. Sådan er det jo overalt i samfundet. Hvis du vil spille håndbold i kommunens hal, må du også melde sig ind i håndboldklubben og betale dit kontingent, siger han.


DF vil gerne udsætte eksklusivforbud

Dansk Folkepartis arbejdsmarkedsordfører, Bent Bøgsted, bekræfter, at der rent politisk er stille om eksklusivaftalerne i øjeblikket.

- Folketinget har stemt vores forslag om en overgangsordning ned, og vi venter nu på at høre, hvilke sikkerhedsmekanismer regeringen i stedet er parat til at indføre for at dæmme op for en invasion fra øst. Men vi har ikke hørt noget og er ikke inviteret til nye forhandlinger, forklarer han og fortsætter:

- Efter planen skal lovforslaget andenbehandles i maj, men det kan jo være det bliver udskudt, og det er da tvivlsomt, om det overhovedet vil kunne nås at få vedtaget en lov i denne folketingssamling.

Dansk Folkeparti er principielt imod eksklusivaftaler, men på grund af EU-udvidelsen vil partiet gerne vente nogle år med at forbyde dem – med mindre regeringen kan tilbyde noget andet i stedet.

- Eksklusivaftalerne gælder kun, hvor der er overenskomster, og dermed beskytter de kun delvist mod en invasion af arbejdskraft fra Østeuropa, siger Bent Bøgsted.