Eksklusivaftaler reddet indtil videre

Regeringen og Socialdemokraterne er på vej ud i en politisk balancegang, som vil få Dansk Folkeparti til at stemme nej til et eksklusivforbud.

Danskere vil fortsat være omfattet af eksklusivaftaler trods regeringens og Dansk Folkepartis modvilje.  (Søren Zeuth)Danskere vil fortsat være omfattet af eksklusivaftaler trods regeringens og Dansk Folkepartis modvilje. (Søren Zeuth)

Frygten for at polske og baltiske arbejdere i stort omfang får del i danske sociale ydelser efter EU-udvidelsen, får det ventede forbud mod eksklusivaftaler til at falde til jorden.

Det er en rapport udarbejdet af regeringen, der beskriver muligheden for at østeuropæiske arbejdere fra 1. maj 2004 kan rejse hertil og arbejde for derefter at få del i blandt andet barselspenge og sygedagpenge, selv om de er rejst hjem og ikke længere arbejder i Danmark.

Ifølge Berlingske Tidende betyder den nye regeringsrapport, at Dansk Folkeparti stemmer endeligt nej til et eksklusivforbud, hvis de nye EU-borgere ikke holdes ude af Danmark i syv år. Og det bliver de ikke.


Nej til et decideret forbud

Regeringen og Socialdemokraterne er ganske vist enige om at stramme lovgivningen for arbejdskraft fra EU-lande, men man vil ikke lave et decideret forbud.

Målet for de kommende forhandlinger mellem regeringen og de øvrige partier i Folketinget er at sikre de danske velfærdsydelser som barselsdagpenge, kontanthjælp og sygedagpenge og på samme tid berolige danskerne om, at der ikke kommer en invasion fra øst.

Samtidig skal de kommende EU lande beroliges. I løbet af foråret og sommeren skal en række lande - her i blandt Polen - stemme om medlemskabet. Her gælder det om ikke at give nej-sigerne vind i sejlet. Derfor holder regeringen fast i, at dørene til det danske arbejdsmarked bliver åbnet fra dag et efter udvidelsen. Afstemningerne betyder sandsynligvis også, at danske regler for arbejdskraften ikke bliver vedtaget før til efteråret, hvor afstemninger i østlandene er overstået.


Menneskerettighedsdomstolen skal som tidligere nævnt på sid.dk senere på året behandle to klagesager om eksklusivaftaler. Hvis domstolen underkender aftalerne, kan det betyde, at eksklusivaftalerne alligevel forbydes.