Dansk Folkeparti trækker i land

Dansk Folkeparti tog under førstebehandlingen af regeringens forslag om forbud mod eksklusiv-aftaler afstand fra et ideologisk angreb på fagbevægelsen.

Tandlæger og andreliberale erhverv skal også omfattes af et forbud mod eksklusivaftaler, mener Dansk Folkeparti.  (Arkivfoto: Scanpix)Tandlæger og andreliberale erhverv skal også omfattes af et forbud mod eksklusivaftaler, mener Dansk Folkeparti. (Arkivfoto: Scanpix)

Det væltede ned med angreb på Venstres ordfører fra Enhedslisten, SF og Socialdemokraterne, da Folketinget fredag behandlede forslaget om at forbyde eksklusivaftalerne på det private arbejdsmarked.

Det er der ikke noget nyt eller overraskende i. De tre partier har hele tiden været imod forslaget.

Mere overraskende og bemærkelsesværdigt var det, at også næstformanden for Dansk Folkeparti, Kristian Thulesen-Dahl, blandede sig i debatten og gik til angreb på forslaget. Partiet er nemlig nødvendigt, hvis forslaget skal finde flertal i Folketinget.

Thulesen-Dahl blandede er utilfreds med, at regeringens forslag kun omfatter lønmodtagere, men ikke de liberale erhverv som læger, tandlæger og advokater.

- Det er jo afgørende, om det er et ideologisk kamp mod fagbevægelsen eller et ideologisk kamp mod eksklusivaftaler. Det ser mere og mere ud til, at det er et ideologisk kamp mod fagbevægelsen, sagde Kristian Thulesen-Dahl.

- Det er ikke den kamp, som vi ønsker at føre, sagde han videre.

Østudvidelsen et stort problem

Dansk Folkepartis næstformand henviste til, at Danmark fra maj 2004 er åbent for arbejdskraft fra de nye EU-lande. Det kan medføre tusindvis af arbejdere, der søger mod Danmark og vil tage arbejdet fra danskere.

- Det er ikke sikkert, det er tidspunktet at tage et redskab væk fra fagbevægelsen, som kan sikre lidt mere anstændige arbejdsvilkår. Østudvidelsen er et stort problem vi skal have taget hånd om, og som indgår i vores overvejelser om dette forslag, sagde Kristian Thulesen-Dahl.

Ser på liberale erhverv

Venstres ordfører på lovforslaget, Freddy Dam, henviste til, at både justitsministeriet og indenrigs- og sundhedsministeriet i øjeblikket ser på eksklusivbestemmelser for læger, tandlæger og advokater.

Hvornår - og om - det fører til konkrete lovforslag, ville Freddy Dam ikke sige præcist.

- Om et år eller to, lød det fra Freddy Dam.

Om lovforslagene overhovedet kommer, afhænger igen af, om det er nogle væsentlige samfundsmæssige hensyn, som taler for at bevare eksklusivbestemmelser på de liberale erhverv, oplyste Freddy Dam.

Det fik Jan Petersen, der er arbejdsmarkedsordfører for Socialdemokraterne, til at spørge, om ikke Falckredderne udfører arbejde, der er af væsentlig samfundsinteresse, og hvor der ifølge redderne selv, kan opstå uro, hvis eksklusivaftalerne forbydes..

Freddy Dam mente dog ikke, at Falckredderne ville opleve mere uro, hvis aftalerne forbydes.

- Hvorfor skulle der det, når det ikke er mere uro på arbejdspladser uden eksklusivaftaler, sagde Freddy Dam.