Ansatte i store kommuner er oftere syge

Jo længere vestpå man kommer, des mindre syge er de kommunalt ansatte, viser ny undersøgelse fra Dansk Industri.

Ansatte i de store kommuner i Københavnsområdet, Århus og Odense har næsten dobbelt så mange sygedage, som i de mindre jyske kommuner, viser en ny analyse fra Dansk Industri.Ansatte i de store kommuner i Københavnsområdet, Århus og Odense har næsten dobbelt så mange sygedage, som i de mindre jyske kommuner, viser en ny analyse fra Dansk Industri.

Ansatte i de store kommuner i Københavnsområdet, Århus og Odense har næsten dobbelt så mange sygedage, som i de mindre jyske kommuner, viser en ny analyse fra Dansk Industri.

Ifølge analysen er der både mange penge og øget produktion at hente, hvis man får fraværet ned. Hvis alle kommuner kom ned på 10 sygedage om året pr. ansat som i kommuner med det laveste niveau, ville det samlede fravær nemlig falde med en tredjedel.

- Det svarer til, at man ansatte 13.000 flere, så man kunne få mere hjemmehjælp eller mere service. Der er et kæmpe potentiale, og det bør man kigge på, inden man begynder at diskutere, om der skal tilføres flere ressourcer til servicesektoren, siger branchedirektør i Dansk Industri Frank Bill til Berlingske Tidende.

Selv om de største provinsbyer, Århus og Odense, også er blandt kommuner med højest sygefravær, så er tendensen til, at jo længere vestpå man kommer, des mindre syge er de kommunalt ansatte.

Ifølge Poul Erik Mouritzen, professor i statskundskab på Syddansk Universitet, kan det skyldes, at de kommunalt ansatte i de store byer kan være udsat for et større pres, fordi der er flere belastede områder, som kræver mere af de ansatte.

- I skoler, daginstitutioner og inden for socialforvaltningen har man et vanskeligere klientel i de store byer. Hvis du er på en lille skole i Vestjylland, vil jeg mene, at du har et lettere klientel end på Nørrebro eller i de belastede kvarterer i Århus. Og det samme gælder inden for socialforvaltningen, forklarer Poul Erik Mouritzen til Berlingske Tidende.