Ledere i front for at bekæmpe sygefravær

Ledere i alle de fem nye regioner tror, at en aktiv indsats mod sygefravær kan udvide arbejdsstyrken med mere end 9.300 medarbejdere tilsammen.

Sygefraværet kan skæres ned med 11 procent, hvis landets arbejdspladser sætter systematisk ind mod fravær, der skyldes andet end influenza, forkølelse og almindelig sygdom. Det viser en spørgeundersøgelse fra Ledernes Hovedorganisation, som 1.722 ledere har svaret på.
Undersøgelsen er lavet i anledning af, at beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) og Ledernes formand Svend Askær har sat sig i spidsen for en kampagne, der skal få ledere til at tage fat i fraværet, så det falder på landets arbejdspladser.
Hovedstaden har med i snit 7,7 sygedage per medarbejder landets højeste sygefravær, viser undersøgelsen fra Lederne. Over halvdelen af virksomhederne i Hovedstaden gør allerede en systematisk indsats, men endnu flere kunne godt lade sig inspirere, mener Claus Hjort Frederiksen og Svend Askær.
- Sygefraværet står højt på den politiske dagsorden. Det er ikke bare et stort personligt og socialt problem. Det er også et økonomisk og samfundsmæssigt problem. Der er stor risiko for, at langt fravær fører til udstødning fra arbejdsmarkedet. Vi har brug for at få flere i job - ikke mindst nu, hvor mange virksomheder mangler arbejdskraft. Derfor kan vi ikke bare se til, at der hver dag er flere syge, end der er ledige, siger Claus Hjort Frederiksen.
Svend Askær kalder det for en klar ledelsesopgave at få sygefraværet ned - også for topledelsen, der skal bakke sine ledere op.
- Den opgave kan og skal man ikke overlade alene til den sygemeldte, myndigheder og læger. Fremmødet kan hæves væsentligt, hvis lederne selv gør sig bedre til det forebyggende arbejde, men de skal også have de rette værktøjer, og samarbejdet med kommuner og læger skal forbedres, siger Svend Askær.
Blandt lederne i Hovedstaden er der stor erkendelse af, at der er gevinster at hente, hvis deres virksomhed gør en aktiv indsats. Næsten otte ud af ti ledere tror på, at de kan få flere tilbage på jobbet hurtigere.
25 procent vurderer, at fraværet på deres egen virksomhed kan nedbringes med op til fem procent. 17 procent tror på, at det kan skæres ned med fem-ti procent, og yderligere 35 procent regner med at kunne hente mellem 10 og 50 procent på den konto
- Jeg betragter ledere som nøglepersoner i indsatsen for at få sygefraværet ned. Det kræver ledere, som har de rigtige redskaber til rådighed og vilje til at bruge dem. Kampagnen skal være med til at klæde lederne på, så de tør tage det nødvendige ansvar. For det virker først, når ledelsen tager ansvar, og når lederen er drivkraften i at skabe et godt arbejdsmiljø og er rollemodel for sine medarbejdere, siger Claus Hjort Frederiksen.
Ifølge Svend Askær er arbejdsmarkedet og mange arbejdspladser under kraftig forandring og fyldt med omstillingskrav.
- Derfor ligger der en stor ledelsesmæssig opgave i at sørge for, at alle medarbejderne føler sig værdsatte, og at de kan være med, også når det går stærkt. Det stiller store krav til lederne, siger Svend Askær.
Læs mere om undersøgelsen og kampagnen på Beskæftigelsesministeriets hjemmeside www.bm.dk .