Aktiverede henvises ikke til ledige job

Selv om der er mangel på arbejdskraft, henviser AF ikke ledige i aktivering til ubesatte job. Sådan lyder mistanken fra 3F efter svar fra regionale arbejdsmarkedsråd.

To regionale arbejdsmarkedsråd i region Syd  kan ikke oplyse, der er sket henvisning af aktiverede eller personer i løntilskudsjob til ordinære job i så meget som ét eneste tilfælde i første halvår 2006. Det får 3F til at tro, at der heller ikke er nogen, der er blevet henvist til ordinært job, selv om man begrunder oplysningen med, at man ikke laver den form for registrering.To regionale arbejdsmarkedsråd i region Syd kan ikke oplyse, der er sket henvisning af aktiverede eller personer i løntilskudsjob til ordinære job i så meget som ét eneste tilfælde i første halvår 2006. Det får 3F til at tro, at der heller ikke er nogen, der er blevet henvist til ordinært job, selv om man begrunder oplysningen med, at man ikke laver den form for registrering.

Ledige i aktivering eller i job med løntilskud bliver ikke af Arbejdsformidlingen eller de såkaldt andre aktører henvist til de mange ledige ordinære job. De ledige fastholdes i stedet i aktivering eller løntilskudsjob.

Denne påstand bekræftes af svar, som 3F i region Syddanmark har fået fra to af regionens arbejdsmarkedsråd.

- Man kan ikke oplyse om henvisning af aktiverede eller personer i løntilskudsjob til ordinære job i så meget som ét eneste tilfælde i første halvår 2006. Det får mig desværre til at tro, at der heller ikke er nogen, der er blevet henvist til ordinært job, selv om man begrunder oplysningen med, at man ikke laver den form for registrering, siger Niels Frederiksen, regionskonsulent i 3F Region Syddanmark.

Ledige parkeres

Niels Frederiksen oplyser, at han endnu ikke har fået svar fra alle fire arbejdsmarkedsråd i regionen.

- Men de to svar, jeg har modtaget, bekræfter desværre den fornemmelse, som vi har haft længe: At aktivering og løntilskudsjob er en parkering, uanset om der er relevante job på ordinære vilkår, som der kunne henvises til, og uanset om den aktiverede har de nødvendige kompetencer.

Niels Frederiksen oplyser, at han heller ikke ved samtaler med 3F's afdelinger i regionen er blevet bekendt med ét eneste eksempel på, at en person i aktivering er trukket ud af aktiveringen og henvist til et ordinært job.

Ingen registrering

Arbejdsmarkedsrådet i Vejle-regionen skriver i svaret til 3F Region Syddanmark, at AF inden for fagområder med rekrutteringsproblemer gør en ekstra indsats for at få jobbet besat, blandt andet ved ordinær formidling og ved at pålægge ledige at søge konkrete job.

Men om der sker henvisning af aktiverede til ordinære job vides ikke.

Arbejdsmarkedschef Bjarke Thomsen oplyser, at man simpelthen ikke registrerer, hvor mange personer i aktivering eller løntilskudsjob, der henvises til ordinære job, idet det principielt er ligegyldigt, om den ledige kommer fra den ene eller anden form for støttet job.

Forløb afbrydes ikke

A-kasseleder i 3F Esbjerg Transport Henning Overgaard er ikke overrasket over arbejdsmarkedsrådenes tilbagemeldinger.

- Vi oplever ikke, at ledige i aktivering bliver trukket ud af aktiveringsjobbet til fordel for ledige, ordinære job.

- Der skal naturligvis laves en individuel vurdering i hvert enkelt tilfælde, og er en ledig i gang med et uddannelsesforløb, vil det være dumt at henvise til et ledigt job. Men det er mig en gåde, hvorfor man i en situation, hvor mange brancher mangler arbejdskraft, ikke afbryder aktiveringsforløbene og får folkene ud i ordinær ansættelse. Det vil være en fordel for samfundet, skatteborgerne og ikke mindst den ledige.

- Ingen skal bilde mig ind, at der ikke er personer i aktiveringsjobbene med de nødvendige kompetencer. Jeg har desværre et indtryk af, at når anden aktør først har fået lavet en jobplan og har fået placeret de ledige i aktivering eller løntilskudsjob, så har man ikke så travlt med at få dem videre i ordinær beskæftigelse, siger Henning Overgaard.

Uddannelseskonsulent Henning Pedersen, 3F Østfyn, har præcis den samme oplevelse.

- Når først jobplanen er på plads, så bekymrer man sig ikke om den enkelte de næste måneder, lyder hans vurdering.

Selv-til-selvhjælp

Det fremgår af svarene fra arbejdsmarkedsrådene, at jobformidling som hovedregel praktiseres ud fra et hjælp-til-selvhjælps-koncept med det internetbaserede Jobnet som det vigtigste værktøj.

Således får alle jobsøgere med et cv i Jobnet automatisk en liste med relevante job, der ligger i Jobnets database. "Dermed bliver det endnu lettere for jobsøgere at finde frem til relevante job", hedder det således i svaret fra Arbejdsmarkedsrådet fra Vejle-regionen.

I 3F er man enige i princippet om hjælp-til-selvhjælp.

Problemet i princippet er, at det i så høj grad er baseret på Jobnet.

- Det nytter ikke så meget, at den ledige får tilsendt oplysninger om relevante job, hvis den ledige ikke er på internettet hver dag. Og det er der altså fortsat mange af vores medlemmer, der ikke er. Man har opbygget et system til en elektronisk verden, som alle mennesker endnu ikke er en del af, siger regionskonsulent Niels Frederiksen.

Vigtigst at komme i ordinært job

Henning Pedersen oplyser, at 3F Østfyn har hjulpet mange medlemmer med at udarbejde et cv til Jobnet og også regelmæssigt hjælper medlemmer med at tjekke, hvad der ligger af relevante job.

- Men personer i aktivering og tilskudsjob kommer altså ikke i afdelingen hver dag, og når de så kommer her for eksempel en gang om måneden, så er de fleste relevante job allerede forældede, siger han.

Henning Overgaard, 3F Esbjerg Transport, siger, at det er fint med fokus på hjælp-til-selvhjælp.

- Men jeg kan ikke forstå, at det skulle udelukke, at man direkte henviser til de ledige job. Det afgørende må være, at de ledige kommer ud af de støttede job og over i ordinær ansættelse, samt at de mange ledige job bliver besat.