Byggebranchen kan ikke få armene ned

Beskæftigelsen er i top, ledigheden i bund og prognoserne spår, at 2007 bliver rekordår i byggebranchen. 3F: Brug de gode tider til at give folk på kanten et byggejob.

Korte kurser kan flytte personer fra aktivering, støttede job eller fra andre brancher til byggebranchen. De muligheder bør udnyttes, siger gruppeformand John Larsen.Korte kurser kan flytte personer fra aktivering, støttede job eller fra andre brancher til byggebranchen. De muligheder bør udnyttes, siger gruppeformand John Larsen.

Det går nærmest forrygende i byggebranchen i øjeblikket. Og det bliver ved året ud og i hvert fald også hele næste år.

Sådan lyder forudsigelsen fra Dansk Byggeri i en netop offentliggjort konjunkturanalyse.

Antallet af udenlandske byggevirksomheder er tredoblet det seneste år, og antallet af udenlandske bygningsarbejdere vokset eksplosivt. Desuden er vikarbureauerne kommet på banen i bygge- og anlægsbranchen som aldrig før.

Danmarks Statistik har netop offentliggjort beskæftigelsestallene for byggebranchen for andet kvartal 2006. Den sæsonkorrigerede beskæftigelse i branchen er opgjort til 171.300 personer. Det er 6,4 procent flere end samme kvartal i fjor. Det er især inden for nybyggeri, at der er sket en stor stigning.

Dansk Byggeri forudsiger, at byggeaktiviteten fortsat vil stige - både i resten af 2006 og i 2007, hvor man vil nå en rekordaktivitet på 189 milliarder kroner.

- Det er fortsat danskernes usvækkede appetit på moderniseringer og ombygninger og ikke mindst det høje niveau for boligbyggeriet, der trækker aktiviteten. Men også dele af erhvervsbyggeriet er i fremgang, siger afdelingschef Vibeke Gaardsholt fra Dansk Byggeri.

Branchens forpligtelse

Samtidig med stigningen i beskæftigelsen oplever branchen også et fald i ledigheden.

I begyndelsen af juni var branchens gennemsnitlige ledighed på 2,9 procent. Det svarer til 3.700 fuldtidsforsikrede.

Laveste ledighed har blikkenslagerne med 1,6 procent, mens 3F-bygningsarbejderne har en ledighed på 5,8 procent. Heri er ikke indregnet murerne, hvis ledighed er opgjort til 2,4 procent.

- Den rekordlave ledighed og den fortsat høje aktivitet sætter fornyet fokus på mulighederne for at skaffe den nødvendige arbejdskraft. Derfor er det glædeligt, at udenlandske virksomheders interesse for at arbejde i Danmark er stigende. Nye tal fra Skat viser, at antallet af udenlandske byggevirksomheder i Danmark er tredoblet i løbet af et år, og antallet af medarbejdere fra de nye EU-lande er firedoblet, siger Vibeke Gaardsholt.

Også John Larsen, formand for Byggegruppen i 3F, glæder sig over den gode beskæftigelse og de gode udsigter for den nærmeste fremtid.

- Jamen, det er da herligt, at vi har næsten alle mand af hus, men det er jo altså kun næsten som ledighedstallene viser. Jeg synes samtidig, at branchen bør udnytte den gunstige situation til at få fat i flere af dem, der er lige på kanten af arbejdsmarkedet eller som mister deres job i andre brancher. Der er heldigvis gode eksempler på, at ofte ganske korte kurser kan flytte personer fra aktivering, støttede job eller fra andre brancher til byggebranchen. De muligheder bør i højere grad udnyttes, siger han.

Vikarbureauer på banen

I Dansk Byggeri hedder det i forbindelse med offentliggørelsen af konjunkturanalysen, at den udenlandske arbejdskraft er nødvendig i den aktuelle situation.

- De udenlandske byggevirksomheder og den udenlandske arbejdskraft er med til at opretholde den fremgang, vi oplever i Danmark i disse år. De er nødvendige, hvis virksomhederne fortsat skal kunne opfylde kundernes behov for nybyggeri og ombygninger, uden at det giver sig udslag i en uheldig lønudvikling, siger Vibeke Gaardsholt.

Mangelen på arbejdskraft har også åbnet for vikarbureauers formidling af udenlandsk arbejdskraft.

Der er især tale om bygningsarbejdere fra Tyskland, Polen og Baltikum.

Således regner det verdensomspændende vikarbureau Adecco med at udleje omkring 150 polske bygningsarbejdere til danske byggefirmaer hen over efteråret.

Adecco gennemfører rekruttering og kurser i Polen, inden arbejdskraften sendes til Danmark. Kurserne af fire ugers varighed består af danskundervisning og grundlæggende oplysninger om det danske arbejdsmarked.

- Derfor er der heller ikke tale om, at vi kan lave mirakelløsninger for virksomhederne. Der kræves lidt mere langsigtet planlægning og kontrakter af minimum to måneders varighed, oplyser Jens Blåkilde, konsulent i Adecco.

Han mener, at det især er besværlige regler med hensyn til arbejdskraft fra de nye EU-lande, der får byggevirksomheder til at leje arbejdskraften gennem Adecco frem for at ansætte selv.